• İstanbul 18 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 21 °C
  • Konya 21 °C
  • Sakarya 22 °C
  • Şanlıurfa 26 °C
  • Trabzon 18 °C
  • Gaziantep 25 °C
  • Bolu 20 °C
  • Bursa 21 °C

Hikmet Burcundan Seslenir Asaf Halet Çelebi'nin Şiiri

Hikmet Burcundan Seslenir Asaf Halet Çelebi'nin Şiiri
''Hayatını şiire dönüştürebilmeyi başarmış bir şairdir Çelebi. Bize adeta ‘mücerred bir âlem’in kapılarını aralamıştır. Sezginin başat olduğu şiirlerle bir rüyâ atmosferi oluşturmak...''

''Hayatını şiire dönüştürebilmeyi başarmış bir şairdir Çelebi. Bize adeta ‘mücerred bir âlem’in kapılarını aralamıştır. Sezginin başat olduğu şiirlerle bir rüyâ atmosferi oluşturmak...'' Ercan Yılmaz, Asaf Halet Çelebi ve şiiri üzerine Muaz Ergü'nün sorularını cevapladı.

Şiirimizin en özgün şairlerinden ve seslerinden biri olan Asaf Halet Çelebi, 15 Ekim 1958’de sonsuzluğa kanatlandı. Ölümünün 58. yıldönümünde onu ve şiirini yine bir şair olan ve Çelebi’yi çok seven, onun hüzün deryasında keyifle yüzen Ercan Yılmaz Bey’le konuştuk. Yoğun gündemi ve işlerine rağmen gösterdiği nezaket dolayısıyla kendisine teşekkür ediyoruz. Sağolsun, varolsun…  

Ercan Bey, isterseniz Asaf Hâlet Çelebi’nin bir şiiri, sizin de şiir kitabınızın adı ‘nûrusiyâh’tan başlayalım. Nedir ‘nûrusiyâh’? Sizinle Asaf Hâlet’i aynı kelimede birleştiren ruhtan bahsedebilir misiniz?

Önce şu: İnne lillâhi seb'îne elfi hicâbin min nûrin ve zulmetin (Muhakkak Allah, yetmiş bin nûr ve zulmet perdesi arkasında gizlenmiştir.)

Şebusterî ve Lâhicî'de karşılaştığımız nûr-zulmet paradoksu ‘nûrusiyâh’ın çıkış noktasıdır diyebilirim. Şöyle ki Şebusterî ve Lâhicî meseleyi 'teosofik' düzlemde ele almışlardı, bense nacizâne şiirsel (mecaz) düzlemde ele almayı denedim. 'Siyah-yüzlülük'ten sûretimi ağartacak bir nûra yolculukta şiir vasıta olabilir miydi bana, bunu denedim.

Aslında Galib Dede'nin Hüsn ü Aşk'ı 'mutlak haldeki nûr'un bir mecazı gibi gelmiştir daima bana, gözlerimi kamaştırmıştır benim ve böylece bir 'zulmete' dönüşmüştür. Yani bir bakıma 'kara güneş'e ya da eserde geçtiği şekliyle 'nûr-ı siyeh'e. Nûr-zulmet paradoksunu ben diyebilirim ki Gülşen-i Râz'dan ziyade Hüsn ü Aşk ile kavramışımdır.

Ve elbette Gazalî'nin Mişkatu'l Envâr'ının yol göstericiliğini unutmuyorum. Ben bütün bunları hocam Hilmi Yavuz'un açtığı kapıdan girerek öğrendim. Onun sayesinde Gazalî'denİbn Arabî'ye, Şebusterî'ye vardım, oradan Gâlib Dede'ye ve Nerval'e, Asaf Halet Çelebi'ye, Hilmi Yavuz'a. Aynı yoldan geri de döndüm. Başladığım yerle vardığım yer aynıydı, bunu gördüm.

Baştan ayağa 'göz' kesildim.

 

Devamı için: http://www.dunyabizim.com/soylesi/24977/hikmet-burcundan-seslenir-asaf-halet-celebinin-siiri

Bu haber toplam 1275 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Yavuz Bülent Bakiler, son yolculuğuna uğurlandı30 Eylül 2025 Salı 08:37
  • Güz Sonatı29 Eylül 2025 Pazartesi 13:14
  • Fatma Gülşen Koçak Hz Hatice’yi Anlattı23 Eylül 2025 Salı 11:20
  • Bursa: Şiir Şehir17 Eylül 2025 Çarşamba 12:09
  • Selim Cerrah Cihannüma Genel Başkanı oldu16 Eylül 2025 Salı 13:43
  • Genç Birikim dergisinin Eylül 2025 (279'uncu) sayısı çıktı.15 Eylül 2025 Pazartesi 11:47
  • Kaybettiğimiz Meçhul; Kendimiz11 Eylül 2025 Perşembe 14:21
  • Yaşayan Dil-Yaşatan Dil11 Eylül 2025 Perşembe 12:08
  • Modern Dünya İnsanın Hikayesi: Yokuşa Akan Sular10 Eylül 2025 Çarşamba 13:39
  • Şiir Ezber mi Bozacak Rahatsız mı Edecek?08 Eylül 2025 Pazartesi 10:43
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
    Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim