• İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C

Hüseyin Akın: Dergilerin Gündemi: Edebiyat Ortamı

Hüseyin Akın: Dergilerin Gündemi: Edebiyat Ortamı
Edebiyat Ortamı dergisi 16 yaşında. Genel Yayın Yönetmenliğini Sadık Yalsızuçanlar yapıyor. Dergi daha önce birkaç kez nöbet değişimi geçirerek bugüne geldi.

İlk sayıdan bugüne (92. sayı) dergi değişerek gelişmesini devam ettirdi. Her editörün kendi tarz ve yordamını dergiye yansıtması kadar doğal bir şey olamaz. Dergilerin muhteva keyfiyeti kadar kapak ve ebat gibi biçime ait estetiği de inkâr edilemez bir önemi haizdir.

Elimde Edebiyat Ortamı dergisinin Mayıs-Haziran 2023 sayısı var. Melaye Ciziri’nin beyti ile açılıyor dergi: “İnci tanesi dedi ki, ben senim sen de bensin / Zira şüphesiz ki hakikat ‘Bir’dir.”

Şiirler her zaman edebiyat dergilerinde geçiş önceliğine sahip. Erdal Çakır, Davut Güner, Ali Sali, Mustafa Ruhi Şirin, Ersin Özarslan, Tarık Özcan, Sinan Ulakçı, Kadir Tepe, Yahya Çerkez, Serkan Şafak, Eray Demir bu sayının şairleri. Bu sayı şiirler bölümünde gözlerim Yaşar Akgül’ü aradı, ama bulamadı. Sanırım kendini özletiyor şairimiz. “Silgisini çıkardı tedbiri sildi / Ardından bir çığlık / Ses yarıldı / Hüküm düştü / Kalem gördüğünü yazdı.” Konevi İkindileri-Mavi Şiirler 3 şiirinde Erdal Çakır mistik bir tecrübeyi konuşturuyor.

Davut Güner şiirini Kardelen dergisi günlerinden beri tanırım. Sözü uzatmayan bir dua metni gibi gelmiştir bana Güner’in yazdıkları. Edebiyat Ortamı’nın bu sayısında “Çocuk”, “Ey Doğu”, “Kar Yağmaya Başlar” ve “Kentte” başlıklı şiirleri var. Şu dizeyi çekip yüreğime yaslıyorum: “Allah’ım bizlere bağışlar ver, kış esenlik yurduna dönsün.”
Derginin şiirleri Ali Sali’den üç şiirle devam ediyor. “Yurt Meskeni”, “sen girince ormana” ve “dokuz nehir” başlıklı şiirlerden yanıma almak istediğim şu dizeyi sizlerle paylaşmak isterim: “gölgeler basardı sen girince ormana”
Edebiyat Ortamı dergisinde bir süredir Mustafa Ruhi Şirin şiirlerine rastlamak okuyucuya iyi gelecek bir şey. “Kalbim

Gökyüzü” başlıklı şiirinden aklımda kalanlar:
“Çocukluğumun göğsünde hep / Allah’ı gören bir serçe uçtuğu için / Kimse benim kadar sevinçten ağlayamaz.”
Tarık Özcan iki ayrı ve de farklı şiiriyle Edebiyat Ortamı dergisinde yer alıyor. “Çünkü” başlıklı şiirin son dizelerini daha bir sevdim:

Devamı: https://www.milligazete.com.tr/makale/15045944/huseyin-akin/dergilerin-gundemi-edebiyat-ortami

Bu haber toplam 188 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim