• İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C

Hüseyin Akın: Kar aslen Erzurumludur

Hüseyin Akın: Kar aslen Erzurumludur
Kar beyazdır; tam da ismi ile müsemma o karbeyazdır. Aydınlıktır, muştudur, berekettir. Nasıl onu esarete ve felakete dönüştürdük? Beyazda olmayan siyahı gördük galiba.

Çağın modernleri olarak istiyoruz ki mevsimlere hükmedelim. Yağmur biz nasıl istiyorsak öyle yağsın, kar bizim istediğimiz yerlere yine arzuladığımız ölçüde yağsın. Tabiat son sözünü söylüyor her seferinde: Öyle yağma yok! Yok öyle yağma! Tabiatın dilini çözüp terbiyesinden geçmiş olsak gökten gelenin rahmet olduğunu bilerek hareket ederdik. Tabiattan insana hatıra kalan başka nedir ki? Yağan yağmur ve yerlere şenlik kardan başka. Çocukluğunuza inin, bu ikisini göreceksiniz. En çok da kar yağınca yeryüzünün değişen renk ve ahengini hatırlayacaksınız. Kardan adam yaptığınız, kar topu oynadığınız hayatın bir festivale dönüştüğü çocukluk günlerini. Yağmurun toprakla buluştuğu anları hayal meyal hatırlıyoruz çoğumuz. Kent hayatında yağmur trafiği yavaşlatan, mazgalları tıkayan, insanları ıslatan bir şey. Yani üstesinden gelinmesi gereken bir şey. Yağmurdan adam da yapamadığımıza göre, adam gibi konutlar yaparak şiddetli yağmur sonucu oluşan sellerin afete dönüşmesini pekâlâ engelleyebiliriz. Yağmurun duası vardır, kar duası diye ünlenen bir duaya rastlamış değiliz. Hem kar, yağmurun vereceği şeyi kendi içinde barındırdığından yağmura davet kara çağrı olmuş olur. Beton esaretinde yaşadığımız şehir hayatında kar en fazla yağışıyla hatırlanan bir şey. Yağdıktan sonra uzun süreli kalışına tahammül edemediğimiz için daha zemine tutunmadan süpürüp uzaklaştırıveririz. Çatılardan gülümseyen beyazlık olarak kalır bir süre. Ne kadar gülse beyaz dişlerini göstererek kar bu şehirde hiçbir zaman Erzurum olamaz. Çünkü karın anavatanı aslen Erzurum’dur. Atalarının buraya Kars ya da Ardahan’dan geldiği rivayet edilir. Üşümenin masumiyetini, ısınmanın şefkat ve merhametini başka hangi örnek bu kadar net olarak açıklayabilirdi ki? 

Devamı: https://www.milligazete.com.tr/makale/9238161/huseyin-akin/kar-aslen-erzurumludur

Bu haber toplam 249 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim