• İstanbul 16 °C
  • Ankara 21 °C

İsmail ŞAHİN:Ege’de sözde Türk tehdidi

İsmail ŞAHİN:Ege’de sözde Türk tehdidi
Yunanistan, Doğu Akdeniz ve Ege Denizi’nde uzun yıllardır oluşturmaya çalıştığı fiilî durumlarla hükümranlık haklarını genişletmeye çalışıyor. Tüm bu adımları atarken Lozan Antlaşması ile Paris Antlaşması’nın hükümlerini ihlal etmekten çekinmiyor. Aslında

Yunanistan, Doğu Akdeniz ve Ege Denizi’nde uzun yıllardır oluşturmaya çalıştığı fiilî durumlarla hükümranlık haklarını genişletmeye çalışıyor. Tüm bu adımları atarken Lozan Antlaşması ile Paris Antlaşması’nın hükümlerini ihlal etmekten çekinmiyor. Aslında bu noktada Türkiye’nin de büyük suçu var. Çünkü Atina’nın uluslararası hukuku ayaklar altına alan ihlallerine, “komşuluk ve müttefiklik” ruhu bağlamında hep göz yumdu.

1931 yılında Atina, Ege’deki hava sahasını 3 milden 10 mile; 1936 yılında da Ege Denizi’ndeki karasuları genişliğini 3 milden 6 mile çıkardığında, Türkiye Yunanistan’a tepkilerin en sertiyle karşılık vermeliydi ve asla Yunanistan’ın Lozan hükümlerinin dışına çıkmasına müsaade edilmemeliydi.

Türk kamuoyunun yakından takip ettiği üzere, Yunanistan’ın 1931 yılında başlayan uluslararası hukuk ihlalleri her geçen gün daha da artarak günümüze kadar geldi. Bu işlerin ihmale gelmeyeceği Kıbrıs, Kardak ve Doğu Akdeniz krizleriyle ancak anlaşılabildi.

Bu haber toplam 148 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim