• İstanbul 14 °C
  • Ankara 22 °C

Karabatak 60. Sayısı ile “Mevlid yılı”nı karşıladı

Karabatak 60. Sayısı ile “Mevlid yılı”nı karşıladı
2022 yılı “Süleyman Çelebi ve Mevlid” Yılı olarak ilan edildi. Süleyman Çelebi hakkında pek fazla bilgiye sahip değiliz; çoğu büyük yazarımız, şairimiz gibi. Fakat Mevlid’i bilmeyenimiz yoktur.

6 asırdır dilimizden düşmez, kendimiz okumasak bile güzel okuyanlardan dinlemekten hoşlanırız. Doğumdan ölüme hayatın her safhasında Mevlid okumak, okutmak en köklü geleneğimiz. Kur’an’la birlikte Mevlid’in okunması, ilahî hitapla bu hitabın muhatabı Peygamberimizin yâd edilmesi asla tesadüfi değildir.

Karabatak dergisinin geçen sene İstiklâl marşı yılını, Yunus Emre yılını, Hacıbektaş yılını kitap çapında özel sayılarla anması bir zihin toparlama ameliyesi olarak görülmelidir. 60. Sayı bu şuurlu hareketin devamıdır. Zihnimizin ağır saldırılar altında olduğu bir zamanda güçlü bir karşı koyma iradesidir bu. Ali Ural derginin sunuş yazısındaki güçlü Türkçe vurgusu da bu cümleden sayılmalıdır. “On yıldır Türkçe yazıyor Karabatak, Türkçe düşünüyor…Türkçe yazmaya, türkçe düşünmeye devam edeceğiz inşallah!”

Karabatak, 60. sayısıyla 10. yılına adım atıyor. 10 yıldır usta şair ve yazarlarla birlikte nice genç şair ve yazara ev sahipliği yapan Karabatak, 60. sayısında dosya konusu olarak kutlu doğumun şairi Süleyman Çelebi Hz. ve Mevlid-i Şerifi alıyor. Yüzyıllardır her vesile okunan, okutulan Mevlid-i Şerif ve müellifi Süleyman Çelebi Hz. için yirmi sekiz yazı ve bir şiirle hazırlanan bu sayı her kütüphanede bulunması gereken, Karabatak’ın arşivlik sayılarından biri olmuştur. Röportajda da Mevlid-i Şerif üzerine pek çok çalışma yapan Prof. Dr. Bilal Kemikli hocamız, Mevlidin günümüz insanına etkilerini dile getirmekte. Her vesile okunan Mevlidin manevi iklimimizde karşılığı, günlük hayatımızdaki yeri, anlaşılması üzerine çok önemli noktalara parmak basıyor. D. Mehmet Doğan, dil bölümünde Felsefe Terimleri Gökten mi İndi, diye soruyor. Bu sayı dikkatle okunması gereken yazılardan biri de Hüseyin Su’nun Yazarın Dünya Görüşü yazısı. Hasan Akay ve Ali Ömer Akbulut’un yazıları da dikkatle okunacaklar arasında. Bu sayının projektör konuyu yine bir öykücü: Leyla Polat. Ölüm ve gülmek gibi neredeyse birbirine zıt iki kavramı hikâyelerinde yaklaştıran Polat, yazma sebeplerinden, konulara bakışına sorularımızı cevapladı. Bu sayı yolumuz, İpek Yolu’nun masal şehirlerinden Hive’ye uğruyor. Tiyatro bölümünde Derya Özer, tiyatronun klasiklerinden Moliére’in Cimri oyunu hakkında yazdı. Şiirler, öyküler, denemeler, eleştiri ve kitap tanıtımlarıyla dolu ağır kanatlarıyla Karabatak nice on yıllara erişmek için bir kere daha kanat açıyor.

 

Karabatak’ın 60.sayısında Süleyman Çelebi ve Mevlid’le ilgili yazı başlıkları ve yazarları:

1-030.png2-029.png

Bu haber toplam 631 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim