• İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C

Kırgızistan seçimleri ve siyasi dengeyi yeniden kurma zorluğu

Kırgızistan seçimleri ve siyasi dengeyi yeniden kurma zorluğu

Sovyet sonrası ülkelerin siyasi tarihine bakıldığında bağımsızlık sonrası genelde otoriter bir yapı göze çarpar. Kırgızistan ise farklıdır. Bağımsızlık sonrası Sovyetlerden ayrılan 15 devlet arasında Komünist Parti üyesi olmayan bir cumhurbaşkanının iktidara geldiği tek örnektir. Bu da devletin çoğulcu yolda ilerlemeyi tercih ettiğini gösterir.

Siyasi kültürün olgunlaşmadığı ülkelerde partiden ziyade liderlere oy veriliyor, zihniyetler değil liderler iktidara geliyor. Son seçime iktidar partisinin katılmaması, seçime giren diğer partilerde belirsizlik oluşturdu. Partilerin milletvekili aday listelerini son dakikaya bırakması ayrı bir sıkıntı oldu. Diğer yandan, salgın şartlarında seçim kampanyası için dijital ve online araçların kullanılması da belirsizliğe katkıda bulundu. Siyasetin tabiatı meydanlara insan toplamak çünkü. Komşu ülkelerin Kırgızistan’da yaşananlara ilişkin net bir açıklama yapmaktan kaçınmaları da durumun gerçekten çok karışık olduğuna dair bir gösterge sayılabilir.

Devamı: https://www.gzt.com/gercek-hayat/kirgizistan-secimleri-ve-siyasi-dengeyi-yeniden-kurma-zorlugu-3562083

Bu haber toplam 326 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim