• İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C

Kırgızistan’da Türk Devletleri Uluslararası Bilim Şöleni Yapılacak

Kırgızistan’da Türk Devletleri Uluslararası Bilim Şöleni Yapılacak

Türkiye Yazarlar Birliği kurucu ve şeref Başkanı D. Mehmet Doğan ve TYB Genel Başkanı ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Kâzım Arıcan, Kırgızistan’da düzenlenecek “Türk Devletleri Uluslararası Bilim Şöleni” ne onur kurulu üyeleri olarak katılacaklar.

Şölenin 21 Aralık 2021 tarihinde saat: 13.30 da başlayacak oturumunun konu başlığı “TBMM ve İstiklal Marşı” olarak belirlendi. Prof. Dr. Mustafa Orçan’ın yöneteceği oturumda; D. Mehmet Doğan, Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan ve Prof. Dr. Cevat Özyurt konuşacak.

TYB Genel Sekreteri ve ASBÜ Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Muhammed Enes Kala da bilim şöleninde “Mehmet Âkif ve İstiklâl Marşımızın Retorik Değeri” konulu bildiri sunacak.

Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi’nden yapılan açıklamada; “Türk Devletlerinin Bağımsızlığının 30. yılı, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 100. yılı ve Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi’nin 25. yılı dolayısıyla Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi’nin öncülüğünde üniversite ve araştırma merkezlerinin yer aldığı paydaş kuruluşlar ile 21-22 Aralık 2021 tarihinde Bişkek’te online olarak “Türk Devletlerinde Toplumsal Dönüşümleri” konulu Türk Devletleri Uluslararası Bilim Şöleni gerçekleştirilecektir.” İfadeleri yer aldı.

Türk devletlerinin çoğunun İpek Yolu üzerinde bulunduğu, Karabağ Zaferi sonrası Zengezur kara ve demir yolu hattının açılacak olmasının ulusal ve bölgesel önemi günümüzde daha da artırdığının belirtildiği açıklamada, Bilim Şöleninde tartışılacak konular ise şöyle sıralandı:

“2009 yılında kurulan Türk Konseyi’nin 12 Kasım 2021 tarihinde Türk Devletler Teşkilatı adıyla yeniden adlandırılması, örgüte verilen değerin bir göstergesi olarak yeni bir ufuk kazanmıştır. Bağımsızlıktan önce ve bağımsızlıktan sonra meydana gelen ekonomi, siyaset, eğitim ve kültür gibi alanlarda meydana gelen değişimler ortaya konarak bu ülkelerin gelecekte ve küresel dünyada nasıl bir politika izleyecekleri tartışılacaktır. Artık Türk Devletleri önceki yıllara göre 21. yüzyıla daha örgütlü bir halde girmiş ve daha fazla birlikte hareket etmeye ve iletişim içerinde olmaya başlamıştır. Bu gelişmelerin ülkelerde, bölgede ve küresel ölçekte önemli sonuçları olacağından dolayı yaşanan süreç bilimsel olarak incelenip değerlendirilecektir.”

Şölende, altısı ülke adlarına göre biri de özel oturum olmak üzere toplam yedi oturumdan oluşacağı belirtilen açıklamada: “Oturumlarda tartışılacak konular geçmişten günümüze her bir ülkede ekonomi ve ticaret, nüfus, işsizlik, yoksulluk, göç, şehir, uluslararası ilişkiler, su, enerji, gıda, çevre, eğitim, inanç ve kültür gibi alanlarda yaşanan kırılmalar ve gelişmeler ele alınacaktır. Ülke Oturumları: 1. Azerbaycan 2. Kazakistan 3. Kırgızistan 4. Özbekistan 5. Türkiye 6. Türkmenistan  Özel Oturum 1. “Türkiye Büyük Millet Meclisinin Kuruluşu ve İstiklal Marşı” 2. “Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi’nin Kuruluşu ve Toplumsal Etkileri” ” denildi.

1-027.png2-027.png3-027.png4-015.png

Bu haber toplam 1115 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim