• İstanbul 20 °C
  • Ankara 18 °C

Kitap Tanıtımı; BALKAN HARBİNDE MUHACİR OLMAK, MUSTAFA HATİPLER

Kitap Tanıtımı; BALKAN HARBİNDE MUHACİR OLMAK, MUSTAFA HATİPLER
Trakya Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Mustafa Hatipler’in yazdığı “Balkan Harbi’nde Muhacir Olmak” adlı 392 sayfalık kitap Sakarya, Değişim Aktüel Kitabevi tarafından (2021) yayınlandı.

Kendi anne ve babasının da son Balkan muhaciri olduğunu belirten yazar, sekiz bölümde göç konusunu detaylıca incelemiştir. Balkanlarda Türk varlığını incelemiş ve bu bölümde Balkanlardaki Osmanlı sistemi hakkında bilgiler vermiştir.
1878 yılında imzalanan Ayastefanos anlaşmasıyla Balkanlarda güç, Rusya’ya geçmiştir. 93 Harbinden sonra buradaki Türk varlığı soykırımı düzeyinde yok edilmiştir. “Bu katliamlarda öldürülen Müslüman teb’anın toplamı, göçle gelenlerden çok daha fazladır”. Balkan Harbi (1912-1913) sırasında kitlesel boyutlarda göç olmuştur. Balkan Harbiyle Osmanlı Avrupa’daki topraklarının yüzde seksen üçünü, nüfusunun da yüzde yetmişini kaybetmiştir.
Osmanlı Devletinin tarih sahnesinden silinmesinin en son adımlarından birisi olarak Balkanlardaki kayıplar sadece göçle kalmamış, bölge ülkeleri de parçalanarak geriliğe itilmiştir. Aslında bölgedeki aşırı milliyetçi akımlar Sırp, Hırvat, Yunan, Bulgar, Makedon ve diğer etnik grupların birbirleriyle sürekli didişmelerini doğurmuş, bu da günümüze kadar gelen bazen silahlı mücadeleye kadar giden süreci beraberinde getirmiştir. Balkan coğrafyasında Osmanlı Türküne ait eserleri yıkmak için yarı edenler, “her gün daha fazla Osmanlı Barışına ihtiyaç duymaktadırlar”. (Bu konuda şu kitaba bakılabilir: Michael Palairet, Balkan Ekonomileri 1800-1914 / Kalkınmasız Evrim. Sabancı Üniversitesi Yayını)
Yazar ikinci bölümde göç kavramını incelemekte ve bu konudaki teorilere yer vermektedir.

Devamı: https://www.yenimeram.com.tr/kitap-tanitimi-balkan-harbinde-muhacir-olmak-mustafa-hatipler-487071.htm

Bu haber toplam 366 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim