• İstanbul 17 °C
  • Ankara 26 °C

“KKTC’deki müdahale kabul edilemez”

“KKTC’deki müdahale kabul edilemez”
BM’nin Kıbrıs’taki yanlı tutumu Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi, EkoAvrasya Vakfı, Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği tarafından Kınandı.

Pile köyü ara bölge dediğimiz alanda bulunmakta olup, köyde yaşayan Türkler kendi muhtarlarını ve azalarını, köyde yaşayan Rumlar ise kendi muhtar ve azalarını seçerek kendi kendilerini yönetmektedir. Pile ara bölgede olmasına rağmen kontrol BM’de değildir. Pile aynı zamanda İngiliz EGEMEN üssü olan Dikelya’nın olmasına rağmen de İngiliz yönetiminde de değildir.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi BM’nin yanlı tutumu nedeni ile köyü Rum köyü haline getirmeye çalışmak yanında, Rum nüfus oraya kurulan üniversite ve illegal olarak oluşturulan kumar sektörü sayesinde oldukça arttı. Komşuluk ilişkilerinin çok düşük olduğu köyde Türklere adeta ambargo uygulanmaktadır.

 23 Nisan 2003 tarihinde karşılıklı kapılar açılana kadar, K.K.T.C’den Pile’ye özel izinle gidiliyordu.

Prof. Dr. Ata Atun’un köylülere atfen yazdığı bir makaleye göre 2004 yılında bir gece dönemin Cumhurbaşkanı temsilcisi Özdil Nami’nin Pile’de Rum lider Tasos Papadopulos’un özel temsilcisi Yiannis Cionis ile yaptığı toplantı sonrasında bölgede her şey alt üst oldu.

Pile’nin de içinde yer aldığı “Ara Bölge”nin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile olan sınırındaki giriş kapısı, bir gecede kaldırıldı Pile köyü adeta Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin bir parçası haline getirildi.

Hali araziler önce Rum gençlere ev yapmak üzere tahsis edildi, sonra da yüzde 3 faiz ve 25 yıl vade ile ev kredisi verilerek ev yapmaları sağlandı. Ara Bölgeye konut yapmak yasak iken, Pile köyünün güneyi, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi sınırına kadar evlerle dolu şimdi.

Bunu fırsat bilen Güney Kıbrıs Rum Yönetimi de, İngiliz Üs Yönetimi ile ortak bir karar alarak Pile köyünün güney tarafındaki, “Ara Bölge” ile “Rum kesimi” arasındaki sınır kapısında uygulanmakta olan “Yeşil Hat Tüzüğü”nü yerinden kaldırdı. Ardından “Ara Bölge”nin kuzeyinde yer alan İngiliz Üs Bölgesinin girişinden de öteye, “Ara Bölge” sonrasında yer alan İngiliz Üs Bölgesi ile Beyarmudu köyü arasındaki sınır kapısına taşıdı. Yani Beyarmudu eski ismi Pergama Sınır kapısından sonra giriş yapılan topraklar Egemen İngiliz Üs Bölgesi olsa da “Yeşil Hat Tüzüğü” uygulaması bahanesi ile denetim şimdi Güney Kıbrıs Rum Yönetimi tarafından Beyarmudu sınır kapısının hemen çıkışında yapılıyor.

K.K.T.C. Dışişleri Bakanlığına göre Pile Köyü Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumların birlikte yaşadığı özel statüye sahip bir köydür. Pile Köyü’nde Kıbrıs Türk halkının yerel yönetimi ile Kıbrıs Rum halkının yerel yönetimi ayrı olup, temsilcileri kendi toplumları tarafından ayrı ayrı seçilmektedir. Köyde Kıbrıslı Türklerle ilgili vuku bulan herhangi bir olayda Kıbrıs Türk Polisi, Kıbrıslı Rumlarla ilgili bir vakada ise Kıbrıs Rum Polisi yetkilidir. İki toplumun bireylerinin de taraf oldukları olaylarda ise iki tarafın polis otoriteleri BM Barış Gücü gözetiminde birlikte müdahalede bulunmaktadırlar. Hatırlanacağı üzere, Pile köyünde yasa dışı faaliyetlerde bulunan kumarhanelere iki tarafın polisi ortak bir operasyonla müdahale etmişti. Ayrıca, belediye ve diğer kamu hizmetleri her iki tarafın ilgili makamlarınca yürütülmektedir. Ara bölgede olmakla birlikte ara bölgenin genelinden farklı olarak, Pile köyü BM Barış Gücü kontrolünde değildir. Bu çerçevede, BM Barış Gücü Pile köyünde sadece gözlem ve irtibat (liaison) görevi yapmaktadır.

Esas soru şu;   Niye Pile’ye yol yapılmasına BM ve Rum engel olmaya çalışıyor.

 Çünkü olay Kıbrıs Cumhuriyeti’nin var olup olmadığı ile ilgilidir, olay bir egemenlik olayıdır. Çünkü Pile’yi Rum egemenliğine sokmak istiyorlar. Onlar yol, üniversite, sinema yapacak köye ama K.K.T.C. bir şey yapamayacak. Zamanla oradaki Türkler azalacak Rum orayı yutacak. Oyun bu. BM adanın her yerinde olduğu gibi 1964’ten beri RUMA yardım ediyor. Olaylar BM ve onu dürten RUMUN İNSANLIK AYIBIDIR.

 

Bu haber toplam 402 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim