• İstanbul 17 °C
  • Ankara 17 °C

Köklü ve zengin Türkçemiz tahrip edildi

D. Mehmet DOĞAN

İmtiyaz Sahibi Ufuk Bilgisayar Basın Yayın Ltd. Şti. Adına Sahibi ve Sorumlu  Yazı İşleri Müdürlüğünü Mehmet Parlak, Genel Yayın Yönetmenliğini Murad Mete’nin üstlendiği Anadolu Gençlik Dergisi’nin 275. Sayısı çıktı.

Aylık olarak yayımlanan ve her sayısında farklı konu ve yazarlarla gündeme ilişkin önemli değerlendirmelerin yapıldığı derginin Aralık 2022 sayısı ağırlıklı olarak Dil’e ayrılmış.

Günümüzde Türkçenin korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması konusunda elli yıldır büyük bir kararlılıkla mücadele veren Türkiye Yazarlar Birliği’nin kurucu ve şeref Başkanı D. Mehmet Doğan derginin bu sayısına röportaj vermiş.

Dergini editörü “Dilden Düşünceye, Düşünceden Dile” başlıklı yazısında da, bu sayıyı Dil’e ayırmalarının gerekçesini şöyle açıklıyor:

“Var olan şeylerin diğer şeylerden farkını dil sayesinde bilebilmekteyiz. Belki bu yüzden diğer varlıkların üstlenemediği sorumlulukları üzerimize aldık. Dil sayesinde iyi ve kötü, doğru ve yanlış, güzel ve çirkin arasında bir farkın bulunduğunun idrakindeyiz daima. Bu nedenle varlığın da dil aracılığıyla ortaya çıkışından söz edebilmekteyiz.”

Dil eğer bize var olanlar hakkında temel ilgileri edinme ve onları sınıflandırma imkânı sağlıyorsa onun esasen bir “görme biçimi” olduğunu da düşünmek elimizdedir. Eğer bir dile sahipseniz bir şeyleri sadece o dili bilenlerin gördükleri gibi görme imkânına da sahipsiniz demektir. Böylece belirli bir dilin sağladığı imkânlara sahip insanların dünyayı tasavvur etme ve onu anlamlandırma konusunda da müşterek hareket etmelerinin bir açıklamasını elde ederiz. Tarih boyunca farklı toplum biçimlerinin ortaya çıkışında dilin farklı kullanımlarının bulunduğu gözlemlenebilmektedir.”

Türkçe zaaflarından değil  gücü nedeniyle saldırıya maruz kalıyor

D. Mehmet Doğan “Dil, Alfabe ve Harf İnkılabı” başlıklarında verdiği verdiği röportajda Türkçenin dünü ve bugünü hakkında önemli bilgiler verdi.

Türkçenin 20. yüzyıla güçlü bir dil olarak girdiğini belirten Doğan: “Bu resmî dil olarak böyledir, edebiyat dili olarak böyledir, ilim dili olarak da böyledir. Bugün, Osmanlıcanın, yani 20. Yüzyıla ulaşmış olan Türkçenin zaafları yüzünden değil, gücü yüzünden saldırıya maruz kaldığını, önünün kesildiğini söyleyebiliriz. Osmanlı aleyhtarlığının yeni rejimin ayakta kalması için zarurî görülmesi bütün sahalara yayılmış, bu arada dili ve musikisi de alabildiğince kötülenmiş ve Osmanlı padişahlarının dilimizi yabancı dillerin boyunduruğuna soktuğu iddia edilmiştir.” dedi.

 

Köklü ve zengin Türkçe tahrip edildi

D. Mehmet Doğan ‘Türk Dili Kurultayı’na ilişkin bir soruyu cevap verirken şu ifadelere yer verdi:

“1932’de ilk defa yapılan Türk Dili Kurultayı, Osmanlı düşmanlığı, Türk ve Türkçe hamaseti yanında, Türkçenin batı dilleri ile aynı kökten olma iddiasına dayanan “tez”lerin okunması, konuşmaların yapılması şeklinde 10 gün sürmüştür. Görülecektir ki, bu kurultayda ilim konuşmamıştır, hakikat gözetilmemiştir, hak teslim edilmemiştir, gerçek anlamda bir dil ıslahı programı ortaya konulmamıştır. 2. ve 3. kurultaylar da farklı değildir. Dil devrimi gerekçeleriyle uyumlu bir hareket olarak başlamamış ve gelişmemiştir. Köklü ve zengin Türkçe tahrib edilmiş ve fakat yerine aynı güçte bir dil varlığının oluşturulması mümkün olmamıştır. Zaten böyle bir dil yapmak imkânsızdı, fakat Türkçeye büyük hasar verdirilmiştir.”

Anadolu Gençliğin bu sayısında yer alan eserler ve yazarları ise:

Yılmaz Balçın: Malezya’da Seçimin Galibi Pas İslam Partisi Oldu,

Muzaffer Aktürk: İlas,

D. Mehmet Doğan: Dil, Alfabe ve Harf İnkılabı,

Dr. Mehmet Sürmeli: Türkçeyi İyi Bilmemekten Dolayı Çevirilerde Yapılan Meal hataları,

Ömer Kantarcı: Sezai karakoç’un Gözüyle Mehmet Âkif,

Atilla Akbaş: Papa Franscis Irak’ı Döerde Bölmek İstiyor,

Ayhan Tayfur Gürbüzer-Ahmet Ziyaüddin Kılınç: Ne Olacak Bu gençliğin Hali,

M. Kadir Atasoy: Kültür Davamız,

Muhterem Türkyılmaz Türklerde Yer-Su Kültürü/ İnanışı.

 

Yönetim Merkezi

Sokullu Mehmet Paşa Caddesi.

No: 184 / 2 Çankaya/ANKARA

Tel: 0 312 480 18 44

                                                                                    Mahmut Erdemir

aralik-2022-275-sayi_14_110_1_c.jpg

 

 

 

Bu yazı toplam 214 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim