• İstanbul 16 °C
  • Ankara 19 °C

Kübbiye Dergisi’nin 5. Sayısı Çıktı

Kübbiye Dergisi’nin 5. Sayısı Çıktı
Kübbiye Dergisi, Gaziantep’e “Gazilik Unvanı” verilişinin yüzüncü yılı anısına oldukça başarılı bir dosya çalışmasıyla okuyuculara merhaba dedi.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Gazikültür A.Ş. Adına sahipliğini Muhammed Hakan Tanrıöver, Genel Yayın Yönetmeni ise Prof. Dr. Halil İbrahim Yakar’ın üstlendiği Kübbiye Dergisi, “Gaziantep Tarih, Kültür ve Sanat Dergisi” alt başlığı ile üç aylık periyodla iki yıldır yayınlanıyor ve şehir dergisi olma yolunda önemli mesafe kat etti.

Derginin 5. sayısı, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in sunuş yazısı ile başlıyor.

ŞEHİT İMPARATORLUĞUN GAZİ ŞEHRİ” başlıklı yazsısında Şahin, Antep’in nasıl Gaziantep olduğunu şöyle anlatıyor:

 2021 yılı itibarıyla Antep şehrinin Gaziantep oluşunun 100. yılını kutluyoruz. 8 Şubat 1921’de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde ittifakla kabul edilen 93 numaralı kanun, Anteplilerin kahramanca direnişinin haklı ve çok doğru bir unvanla taçlandırılmasını ifade etmekteydi. Bugün, 1921’de çocuğundan ihtiyarına büyük bir fedakârlıkla vatanlarını savunan Gazianteplileri minnet ve rahmetle anıyoruz.

Antep Savunması, tüm dünyada eşine az rastlanır bir kahramanlık örneğidir. İstiklal uğruna verilen bu mücadele gururlu Anteplilerin tarihe kendi adlarıyla şerh düşmelerinin de yolunu açmıştır. Zorunlu olmadıkça savaştan uzak duran milletimizin kendini savunmak adına gösterdiği bu mücadele Antep ismini tarih sayfalarına altın harflerle “Gaziantep” olarak yazdırmıştır. Günümüzde Gaziantep savaş sonrasının yanmış yıkılmış şehrinden çok uzakta, ülkemizin parlayan yıldızlarından biri konumundadır. Ancak daha alacağımız yol çoktur, her alanda daha iyi olmak zorunda olduğumuzun farkındayız. Gaziantep’in fikir ve kültür alanlarında da isminden hakkıyla söz ettiren modern bir şehir olması için gece gündüz çalışıyoruz. Ecdadımızın fedakarlıklarına karşı onların aziz ruhlarına büyük bir borcumuz var. Gaziantep, Türkiye’nin her alanda adından övgüyle söz ettiren bir şehri olmalıdır.

Antep Savunması aziz milletimizin hürriyet ve istiklalini korumak uğruna nasıl azim ve kararlılıkla mücadele edeceğinin en büyük göstergelerinden biridir. Gazi şehrin ölümsüz direnişinin tüm ayrıntıları gelecek kuşaklara mutlaka aktarılmalıdır. Bunun için de özellikle kültür ve sanatın gücünü arkamıza almalıyız. Yaptığımız tüm yayınlarda bu bilinçle hareket ediyor, kahraman şehit ve gazilerimize layık torunlar olmak için canla başla çalışıyoruz.

Derginin bu sayına katkı sağlayan yazarlar ve konu başlıkları:

M. Hakan Tanrıöver: Yüzyıllık Direniş: Gaziantep Savunması,

Prof. Dr. H. İbrahim Yakar: Türklerin Ellerinde Bulunan Silahların Teslimi Konusunda, İngilizlerin 8 Mart 1919 Tarihinde Yayınladığı Beyanname,

Prof. Dr. Mustafa Budak: Mondros Mütarekesi Sonrası İşgal Ve Beka Sürecinde Antep Savunması Ve Misakımilli,

Doç. Dr. Ramazan Erhan Güllü: Antep’te İngiliz İşgal Dönemi,

Doç. Dr. Hadiye Yılmaz Odabaşı: Vurun Antepliler Namus Günüdür,

Dr. Can Ceylan: Şehitler Yurdunun Gâzi Şehri,

Dr. Sait Başer: Gaziantep şehidlerinin İlhâmıyla: Cehâlet’in Zıddı Şehadet,  

Yaşama Hakkınız Savunma Gücünüz Kadardır,

Nermin Taylan: Direnişin Destanını Yazan Yiğitlerin Hikâyesi,

Prof. Dr. Şerafettin Can Erdem: Antep Müdafaası,

Prof. Dr. Süleyman Beyoğlu: Gazi Şehrin Müdafaasında Kılıç Ali Bey,

Özgür Kazcı: Antep Şehir İçi Savaşlarının Öncesinde Silah Gücü Olarak Kullanılan Ermeniler,

Murat Uğurluer: Antep Savunması’nı Takip Eden Döneme Ait Bir Belge,

Gazikültür A.Ş. tarafından daha önce yayınlanan kitap tanıtımlarının da yer aldığı dergi, Muhammet Erdevir’in “Edebiyat Mahfillerini Yaşatmak ve Gaziantep Edebiyat Nahfili” başlıklı yazısı son buluyor.

Kübbiye Dergisi’nin 5. Sayısı Gaziantep’e “Gazilik Unvanı” verilişinin yüzüncü yılını oldukça başarılı bir dosya konusu ile okuyucularına sunmuş.

 

İletişim

İncilipınar Mah. Nişantaşı Sok. Elit İş Merkezi. Kat: 3 D: 6

Şehitkâmil -GAZİANTEP -Tlf: 0 342 241 44 00

kubbiye@gazikulturas.com

                                                                                                           Mahmut Erdemir

Bu haber toplam 331 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim