• İstanbul 16 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 22 °C
  • Konya 22 °C
  • Sakarya 20 °C
  • Şanlıurfa 26 °C
  • Trabzon 18 °C
  • Gaziantep 25 °C
  • Bolu 19 °C
  • Bursa 19 °C

Kültür Mirası ve Kentsel Gelişim Paneli'nden Partilere Kırık Not

Kültür Mirası ve Kentsel Gelişim Paneli'nden Partilere Kırık Not
Meclis'te grubu bulunan üç siyasi parti temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşen 'Kültür Mirası ve Kentsel Gelişim' panelinde meydanlardaki seçim atmosferi Pera Müzesi'nin konferans salonuna da yansıdı.

Vecdi Sayar'ın yönettiği panele Adalet ve Kalkınma Partisi, yerel yönetimlerdeki başarılı uygulamalarıyla bilinen İdris Güllüce ve Avrupa Birliği (AB) eski genel sekreteri büyükelçi Volkan Bozkır ile katıldı. Cumhuriyet Halk Partisi adına Binnaz Toprak, Milliyetçi Hareket Partisi adına da Ahmet Turgut paneldeydi. Volkan Bozkır, müktesebatı gereği, olaya 'dışarıdan' bir bakışla AB ile müzakerelerde kültür faslına değindi. İdris Güllüce ise kültürel miras ve kentsel gelişme konusuna 'genel' bir açıdan yaklaştı. Kültür mirasına çok geç uyandığımızı ifade eden Güllüce, bunun tarihsel gelişim sürecindeki sebeplerini de kendi kültürüne yabancılaşan 'seçkinler'in tutumunda aramak gerektiğini söyledi.

Bu ifadenin salondaki 'seçkin' dinleyici topluluğunu nasıl rahatsız ettiği ise söz Binnaz Toprak'a geçince ortaya çıktı. Toprak, 'bu konulardan pek anlamadığını', hatır için geldiğini söylese de iktidar partisinin bazı icraatlarına yüklenerek, aslında nereden 'vuracağını' iyi bildiğini göstermiş oldu. Güllüce'nin 'seçkinler' ifadesinden girip 'çanak çömlek, Allianoi, Hasankeyf, Sümela'nın restorasyonu, Tarlabaşı ve Sulukule dönüşüm çalışmaları' gibi güncel konularla iktidar partisine yüklendi. Ahmet Turgut, panelin en 'hazırlıklı' konuşmacısıydı. Sinevizyondan sunumlarla iktidarı eleştiren Turgut, kendi ifadesiyle bir 'teknik eleman' olarak şehir planlaması konusunda 'top çevirdi.'

İki saat boyunca parti temsilcilerini dinleyen Prof. Dr. Doğan Kuban ve Prof. Dr. Zekai Görgülü, partili ayırt etmeksizin üç temsilciye de kırık not verdi. Görgülü, "Partilerin seçim beyannameleri tehlikeli bir popülizmin etkisi altında." derken "Şehirlerimizin en öncelikli sorunu herkesin istediği yere istediği binayı yapabilmesidir." tespitinde bulundu. Doğan Kuban ise, "Partiler burada kendi meselelerini konuştu. Biz kültürel mirası ve korumayı konuşamadık." diyerek paneli özetlemiş oldu. Türkiye'de 1951'den bu yana İstanbul için planlar yapıldığını, ancak hiçbir parti döneminde uygulanmadığını söyleyerek noktayı koydu: "Politikacıların a partisi b partisi fark etmez, hepsi aynıdır. Müteahhitleri değil 'varsa' uzmanları bulacaksınız."

Haber: Zaman Gaz.

Bu haber toplam 782 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • İkinci Kez Yolu Açık Olsun Yavuz Bülent Bakiler’in02 Ekim 2025 Perşembe 11:06
  • Yavuz Bülent Bakiler, son yolculuğuna uğurlandı30 Eylül 2025 Salı 08:37
  • Güz Sonatı29 Eylül 2025 Pazartesi 13:14
  • Fatma Gülşen Koçak Hz Hatice’yi Anlattı23 Eylül 2025 Salı 11:20
  • Bursa: Şiir Şehir17 Eylül 2025 Çarşamba 12:09
  • Selim Cerrah Cihannüma Genel Başkanı oldu16 Eylül 2025 Salı 13:43
  • Genç Birikim dergisinin Eylül 2025 (279'uncu) sayısı çıktı.15 Eylül 2025 Pazartesi 11:47
  • Kaybettiğimiz Meçhul; Kendimiz11 Eylül 2025 Perşembe 14:21
  • Yaşayan Dil-Yaşatan Dil11 Eylül 2025 Perşembe 12:08
  • Modern Dünya İnsanın Hikayesi: Yokuşa Akan Sular10 Eylül 2025 Çarşamba 13:39
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
    Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim