• İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C

Küresel ekonomide Türkiye ve İslâm dünyası

Küresel ekonomide Türkiye ve İslâm dünyası
Dr. Mustafa Özel'in "Küresel Ekonomide Türkiye ve İslâm Dünyası Seminer Notları"nı Muhammet Negiz Dünya Bizim okuyucuları için derledi.

Sizinle neyi konuşmak istiyorum? Araya birtakım rakamlar girse bile pür kalitatif bir sohbet olsun istiyorum. Şuna inanıyorum: Genelde dünya tarihinde, özel olarak da son birkaç yüzyılda etkili olmuş, dünyanın ekonomi-politiğine yön verir hâle gelmiş toplulukların hepsi birtakım çalışma modellerini başarılı bir şekilde uygulayabildikleri için bu noktaya gelmişlerdir. Bunlara değineceğim. Finansal açıdan, endüstriyel açıdan, ticari açıdan… Bunların politikleştirilmesi, bunun kültürel altyapısının veya üst yapısının -bakış açınıza göre- oluşturulması ama sonuçta bir çalışma modelinin, bir iş yapma modelinin, bir iş yapma tarzının ve toplumu da o iş yapma tarzının etrafında yeniden organize etmenin bir neticesi olarak görüyorum ve kendi kendime şunu soruyorum:

“Benim çoğunuzun yaşında olduğum günlerden bu yana, genelde İslâm Dünyasında ve bilhassa bizim ülkemizde, bu tür iş modelleri peşinde koşuldu mu?”

İşte bir ara “çok ortaklı holdingler” ortaya çıktı değil mi, mantar gibi? Yimpaş’lar... Kombassan’lar… Bunlar niye tutmadı? Ya da… İşte, “özel finans kurumları” denilen, sonra “katılım bankaları”na dönüştü… Bunların bir kısmı çok  “ihlaslı(!)” çıktı ve ciddi problemler -hem ahlaki problemler, hem de ekonomik problemler- oluşturdular…

Devamı: https://www.dunyabizim.com/polemik/kuresel-ekonomide-turkiye-ve-islm-dunyasi-h41881.html

Bu haber toplam 340 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim