• İstanbul 13 °C
  • Ankara 4 °C
  • İzmir 13 °C
  • Konya 2 °C
  • Sakarya 9 °C
  • Şanlıurfa 14 °C
  • Trabzon 14 °C
  • Gaziantep 8 °C
  • Bolu 7 °C
  • Bursa 10 °C

La Galibe İllallah diye haykıran saray: El Hamra

La Galibe İllallah diye haykıran saray: El Hamra
Granada’yı bizim için kıymetli kılan kocaman bir hazine var Granada'da. Her bir sütununun, her bir taşının, her bir duvarının Rabbini zikrettiği, Endülüs’ün incisi El Hamra Sarayı. Hatice Sarı yazdı.

Güneşin doğduğu topraklardan battığı topraklara doğru gidiyorum. Sokaklarındaki turunç ağaçlarının ve yasemin çiçeklerinin kokusunu içime çekerek yürüyeceğim şehre; İspanya’nınGranada şehrine.

Granada Endülüs Emevileri’nin son kalesi. Magala, Cordoba ve Sevilla düştükten sonra El Hamra ile dayanan son şehir. Granada, Gırnata kelimesinden geliyor. Gırnata da “nar” anlamına geliyor burada. Bolluğun, bereketin, güzelliğin şehri. İspanya bayrağının alt kısmında küçücük bir nar var. İşte o nar Granada'nın Müslümanların elinden çıkıp işkencelerle İspanyol Hristiyanların eline geçmesinin zaferini(!) temsil ediyor. Şehri keşfetmek çok güzel. Granada İspanya'nın en genç nüfuslu şehri. Gitarın ve bembeyaz evlerin arasında şarkı söyleyen İspanyolların şehri.

Granada’yı bizim için kıymetli kılan kocaman bir hazine var burada. Her bir sütununun, her bir taşının, her bir duvarının Rabbini zikrettiği, Endülüs’ün incisi, dünya İslam mimarisinin ulaştığı en büyük mertebelerden birisi: El Hamra Sarayı.

 

Yazının devamı için: http://www.dunyabizim.com/Manset/19299/la-galibe-illallah-diye-haykiran-saray-el-hamra.html

Bu haber toplam 1652 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Yavuz Bülent Bakiler, son yolculuğuna uğurlandı30 Eylül 2025 Salı 08:37
  • Güz Sonatı29 Eylül 2025 Pazartesi 13:14
  • Fatma Gülşen Koçak Hz Hatice’yi Anlattı23 Eylül 2025 Salı 11:20
  • Bursa: Şiir Şehir17 Eylül 2025 Çarşamba 12:09
  • Selim Cerrah Cihannüma Genel Başkanı oldu16 Eylül 2025 Salı 13:43
  • Genç Birikim dergisinin Eylül 2025 (279'uncu) sayısı çıktı.15 Eylül 2025 Pazartesi 11:47
  • Kaybettiğimiz Meçhul; Kendimiz11 Eylül 2025 Perşembe 14:21
  • Yaşayan Dil-Yaşatan Dil11 Eylül 2025 Perşembe 12:08
  • Modern Dünya İnsanın Hikayesi: Yokuşa Akan Sular10 Eylül 2025 Çarşamba 13:39
  • Şiir Ezber mi Bozacak Rahatsız mı Edecek?08 Eylül 2025 Pazartesi 10:43
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
    Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim