Zigetvar savaşının yıldönümüne denk gelen kutlamalr öncesi, Osmanlı döneminde yapılan Zigetvar Kalesi içindeki caminin minaresiyle ilgili tartışma, mini bir kriz halini aldı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gezi programı dahilinde ziyaret etmesi beklenen Zigetvar Kalesi içindeki Kanuni Sultan Süleyman Camii minaresinin ‘aslına uygun olarak uzatılıp uzatılmayacağı’ basında haber olup bu binanın ibadete açılıp açılmayacağı da dahil tartışmaya sebep olunca, sonunda bir panel düzenlendi.
“TÜRKİYE BASKI YAPMADI”
Budapeşte’de önceki gün yapılan “Zigetvar’da minare yapılsın mı” panelinde Macaristan’ın eski Ankara Büyükelçisi Janos Hovari, Zigetvar’da yeni minare yapımının hiç gündeme gelmediğini, eski minarenin yenilenmesinin uzmanların vereceği karara bağlı olduğunu belirtti. Hovari, “Andras Sarayı’nda inşa edilen Osmanlı camisinin ibadete açılması konusunda da Türk hükümeti baskı yapmadı” dedi.
Başbakanlık Kültür Müsteşarı L. Simon Laszlo da hükümet olarak Zigetvar Kalesi’nde ibadethane yapımına izin vermeyeceğini daha önce de açık şekilde ifade ettiğini belirterek şunları söyledi:
“Zigetvar’da ne yapılıp yapılmayacağına biz karar veririz. 450 yıllık bu cami kültür mirasıdır ve koruma altındadır. Caminin içi restore edilecek fakat eski minarenin uzatılması söz konusu değil. Zigetvar Kalesi’nin restore dilmesi hükümet programında vardır. Ancak kalede İslamiyet’le ilgili bir yapıya müsaade etmiyoruz ve etmeyeceğiz. Yeni minare ve eski minarenin aslına uygun şekilde yeniden yapımına müsaade etmiyoruz. Bu konuyla ilgili Türkiye’nin Macaristan Büyükelçisi ile de görüştüm. Bu görüşmelere yazıya da döküldü. Bu görüşmelerde de hükümetin Zigetvar Kalesi’nde dinsel hiçbir şeyin yapımına müsaade etmeyeceğini kendilerine söyledim. Her şey bu kadar açık.”
Devamı için: http://www.dunyabulteni.net/dunya/357059/macarlarin-zigetvar-minaresi-takintisi































Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.