• İstanbul 13 °C
  • Ankara 4 °C
  • İzmir 13 °C
  • Konya 2 °C
  • Sakarya 9 °C
  • Şanlıurfa 14 °C
  • Trabzon 14 °C
  • Gaziantep 8 °C
  • Bolu 7 °C
  • Bursa 10 °C

Masallar yok oldu ve kirlendi İstanbul

Masallar yok oldu ve kirlendi İstanbul
Figen Yaman Coşar, 'Masalistanbul'da İstanbul’un masal ve efsaneleriyle okuru bir yolculuğa çıkarıyor. Fatmanur Evren yazdı.

“Bana bir masal anlat baba, içinde İstanbul olsun.” Bir zamanlar sürekli dinlediğim, dilimden düşmeyen, İstanbul’a özlemimi anlatan mısralardı bunlar. İstanbul masaldı benim için. Masalı babam anlatmasa da Figen Yaman Coşar anlattı ve her yerinde İstanbul var, adında bile: “Masalistanbul”.
Daha önce Figen Hanım’la sohbet etmiş, yazarlık serüvenini paylaşmıştık. Şimdi de kendisinin Sedir Yayın Grubu’nun Genç Erdem markasıyla yayınladığı kitabına dair yazayım istedim.
Kitabın kahramanı Kerem’in dedesi vefat etmiştir. Dedesini çok özlemektedir ve okur onunla birlikte şunları öğrenir: Yeryüzünde ölümü yenen tek şey sevgidir. Kişi sevdiği bu dünyadan ayrılsa bile onu sevmeye devam edebilir. Onu sevdiği sürece, onunla birlikte sayılır.
Efsaneler ve masallar yok oldukça...
İlk bölümün başlığı oldukça ilginç: “Rüya Sahibi”. Peki nedir rüya sahibi? Ahi Çelebi Camii’nin imamı, Kerem'in bu sorusunun cevabını şöyle verir: “Güzel bir rüyan varsa çok büyük bir hazinen var demektir. Çünkü rüyalar, gerçek hayatta imkânsız sandığımız pek çok şeyin mümkün olduğu bir dünyadır. Herkes rüya görür ama herkes rüyasına sahip olamaz. Rüyana sahip olabilmen, onun gerçekleşmesi için gösterdiğin çabaya bağlıdır. Rüya sahiplerinin en iyi örneği Evliya Çelebi’dir.”
Hikâyemizin diğer kahramanı ise Rânâ. Bir prenses aslında. Efsaneler diyarının prensesi. Kendisi dünyayı güzelleştiren tüm efsane ve masalların toplanmasını, bir deftere yazılmasını istiyor. Bunun için de şehrin muhafızları olan martılardan yardım alıyor. Son efsane de yazılıp defter tamamlandığında (defterin adı Masalistan) kötü karakter, yüzyıllardır uyuyan, efsane ve masalların düşmanı Merza uyanıyor. Merza iyi ve güzel olan her şeyden nefret ediyor. En sevdiği şeyler çöpler ve atıklar. Her kılığa girebiliyor. Onu, gözbebeği olmayan puslu gözlerinden tanırsınız. (Kitabın kapağındaki kedi de Merza.) Merza bir yolunu bulup Prenses’in sarayına giriyor ve defterin sayfalarını bir daha bir araya gelmeyecek şekilde parçalıyor. Prenses’i de bir martıya dönüştürüyor.
Efsaneler ve masallar yok oldukça dünya değişmeye, ağaçlar kesilmeye, çöp dağları artmaya, hava ve denizler kirlenmeye, koca koca binalar yükselmeye başlıyor. Böyle bir ortam Merza’nın kötülüklerini yapmasını kolaylaştırıyor. Merza’nın olduğu yerde kötü bir koku beliriyor ama etraf zaten kirli olduğu için insanlar o kokuyu duymaz oluyorlar.
Efsaneler eşliğinde bir İstanbul turu
Masalistan defterindeki masal ve efsanelerin bulunması ve yerine konulması gerekiyor. Yoksa dünya kötüleşmeye doğru gidecek. Efsaneler tamamen yok olacak ve yok olan her efsane İstanbul’u İstanbul yapan bir özelliğin kaybolmasına neden olacak. Ayrıca Rânâ'nın tekrar insan olması da buna bağlı. Kerem’in görevi İstanbul’un değişik yerlerinde gizli olan efsaneleri martı Rânâ ile bulup Masalistan’ın eksik sayfalarını tamamlamak.
Kerem’le birlikte efsaneler eşliğinde bir İstanbul turu yapacaksınız. Dikilitaş’a gideceksiniz mesela. Galata Kulesi’ne çıkacaksınız. Yerebatan Sarınıcı’nın sırlarını öğreneceksiniz. Bu arada Kerem’in, Merza’nın kendisi bulmaması için yalan söylememesi gerekiyor. Yalan söylediği zaman Merza yalanın kokusunu alıp hemen Kerem’i buluveriyor.

Devamı için: http://www.dunyabizim.com/Manset/19583/masallar-yok-oldu-ve-kirlendi-istanbul.html

Bu haber toplam 5220 defa okunmuştur
  • Yorumlar 1
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
  • Yavuz Bülent Bakiler, son yolculuğuna uğurlandı30 Eylül 2025 Salı 08:37
  • Güz Sonatı29 Eylül 2025 Pazartesi 13:14
  • Fatma Gülşen Koçak Hz Hatice’yi Anlattı23 Eylül 2025 Salı 11:20
  • Bursa: Şiir Şehir17 Eylül 2025 Çarşamba 12:09
  • Selim Cerrah Cihannüma Genel Başkanı oldu16 Eylül 2025 Salı 13:43
  • Genç Birikim dergisinin Eylül 2025 (279'uncu) sayısı çıktı.15 Eylül 2025 Pazartesi 11:47
  • Kaybettiğimiz Meçhul; Kendimiz11 Eylül 2025 Perşembe 14:21
  • Yaşayan Dil-Yaşatan Dil11 Eylül 2025 Perşembe 12:08
  • Modern Dünya İnsanın Hikayesi: Yokuşa Akan Sular10 Eylül 2025 Çarşamba 13:39
  • Şiir Ezber mi Bozacak Rahatsız mı Edecek?08 Eylül 2025 Pazartesi 10:43
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
    Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim