• İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C

'Mebus ve Şair: Mehmet Akif Ersoy' Kitabı Çıktı

'Mebus ve Şair: Mehmet Akif Ersoy' Kitabı Çıktı
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, İstiklal Marşı’nın kabulünün 100’üncü yılı nedeniyle 'Mebus ve Şair: Mehmet Akif Ersoy' adlı kitabı yayınladı.

Son yıllarda kültür yayıncılığı ile dikkatleri çekmeye başlayan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, kültür ve sanat değerlerine duyarlı, şehrin bu kadim değerlerini yurt içinde ve yurt dışında tanıtmaya yönelik faaliyetler Gazikültür A.Ş tarafından gerçekleştiriliyor.

13 Temmuz 2021 tarihinde Gaziantep Panomara 25 Aralık’ta açılan 'Mebus ve Şair: Mehmet Akif Ersoy' sergisindeki fotoğraf ve belgelerden oluşan kitap milli şairimiz Âkif’in hayatı,  eserleri, Milli Mücadelede ’ki rolü, düşünce dünyası ve İstiklal Marşını yazma süreci hakkında önemli bilgiler veriyor. Kitapla birlikte “Milli Mücadele ve İstiklal Marşı Kartpostalları” yayınladı.

172 sayfadan oluşan eser Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in sunuş yazısı ile başlıyor.

Başkan Şahin yazısında şu ifadelere yer veriyor: “Meclisin 1 Mart 1921 günü Mustafa Kemal Paşa başkanlığında yapılan oturumunda Hamdullah Suphi, Mehmet Âkif’in gönderdiği şiiri okur. Her kıta ayrı ayrı alkışlanır. Şiir 12 Mart 1921 günkü oturumda milli marş olarak kabul edilir, Hamdullah Suphi tarafından bir daha okunur ve ayakta alkışlanır. 500 lira mükâfatı fakir kadın ve çocuklara iş öğreten Darülmesai’ye hediye eden Mehmet Âkif, şiirlerini topladığı ve Türk edebiyatının en muhkem burçlarından biri olarak inşa ettiği Safahat’a “o milletime aittir” diye İstiklâl Marşı’nı almamıştır. İstiklâl Marşı’mızın kabulünün 100. yılındayız. Zeytinburnu Belediyesi olarak bu yüzyıllık mirası ve milli şairimizi güzel bir sergiyle yâd etmekten sevinç duyuyoruz. Bu vesileyle, 2021’i “İstiklâl Marşı Yılı” ilan eden Türkiye Büyük Millet Meclisimizin Başkanı Sayın Prof. Dr. Mustafa Şentop’a, Mehmet Âkif Ersoy’a ait hatıraları yıllardır titizlikle sahiplenen M. Ruyan Soydan’a, Âkif Bey’in torunlarından Fatoş Şengör Hanımefendiye, sergimizin küratörü Ömer Faruk Şerifoğlu’na ve emeği geçen bütün arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.”

Kitapta yer alan yazılar ve yazarları:

Ömer Faruk Şerifoğlu: “Mebus ve Şair: Mehmet Âkif Ersoy” ,

Mehmet Âkif Ersoy’un Soyağacı,

M. Orhan Okay ve M. Ertuğrul Düzdağ: “Mehmet Âkif Ersoy (1873-1936)”,

Prof. Dr. Mehmet Kaplan: “İstiklâl Marşı Üzerine Bir Tahlil Denemesi”,

Kamil Büyüker: “İstiklâl Marşı’nın Güftesi, Bestesi ve Bestekarları”,

Osmanlı Arşivinden Belgeler,

İstiklâl Marşı Notaları,

M. Ruyan Soydan: “Mehmet Âkif’in Eserleri”,

Ömer Faruk Şerifoğlu: “Mehmet’in Hikâyesi” ve  İstiklâl Marşı Kartpostalları,

İstiklâl Marşı’ndan İlhamlar.

Ayrıca, Milli Mücadele’nin safhalarını anlatan ve her sayfasında Milli Marşımızın dörtlüklerinin olduğu 12 kartpostaldan oluşan seçki, basılı hale getirilerek kitapla birlikte basılmış.

                                                                                                 Mahmut Erdemir

Bu haber toplam 431 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim