• İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

Meddah ve Gerçekçi Halk Hikayeleri Kitabı çıktı

Meddah ve Gerçekçi Halk Hikayeleri Kitabı çıktı
Halk bilimci, şair ve edebiyatçı Doğan Kaya’nın yeni kitabı “Meddah ve Gerçekçi Halk Hikayeleri”, Doğu Kütüphanesi yayınlarından çıktı.

Edebiyat ve folklor alanında yaptığı araştırmaları ile tanınan Doğan Kaya, geleneksel Türk Tiyatrosunun en önemli parçası olan meddahlık, meddah ve meddah hikâyeleri üzerine uzun yıllar yaptığı araştırmaları kitap haline getirdi.

81 hikayeden oluşan eserin sonunda, Osmanlı dönemine ait meddah hikayeleri, meddahlık yapan kişilerin ve meddahı dinleyenlerin resmedildiği fotoğraflar var.

Kitabın arka kapağında eser ile ilgili tanıtım metninde ise şu ifadeler yer almakta:

“14.yy'dan itibaren efsane, menkıbe, destan gibi türlerle beslenip, halk kültürünün pek çok öğesini ihtiva eden ve zamanın roman ve tiyatro ihtiyacını karşılayan bir anlatım türü olan Meddah hikayeleri, Türk halk edebiyatı ve kültürü içinde çok önemli bir yere sahiptir. Sözlü halk hikaye anlatıcılığının bir türü olan bu gelenek, kökleri Orta Asya'da ozanların/baksıların destan anlatıcılığından, Anadolu âşık hikayeleri anlatımına intikal eden köklü bir geleneğin devamı niteliğindedir.

Tek kişilik icra edilen hikaye anlatma sanatı, saray ve padişah çevresinden başlayıp, gündelik Türk içtimaî hayatına yayılarak, hayatın gerçeklerini, aktörün (Meddah) muhayyile gücüyle harmanlayarak, dönemin bilgi, görgü, zevk, iyilik, kötülük, aşk, nefret, dostluk, yardımlaşma, tecrübe ve davranış gibi unsurlarını yansıtan kültür kaynaklarıdır.

Seyirlik halk oyunlarının ortak unsurlarından bir bölümünü hikayecilik hünerlerine katarak, hikaye anlatımını tek kişilik oyun niteliği kazandıran bu sanatçıya «Meddah» dendiği gibi, aynı zamanda sanatçının icra ettiği oyunun adına da «Meddah» denilir.

14 ve 15.yy'lardan itibaren kabul görüp, 20.yy'a kadar devam eden bu geleneğin bilinip, tanınması kültür tarihimiz açısından olduğu kadar, çağdaş Türk temaşa sanatına yeni formlar kazandırabileceği yönünden de önemli olduğu kanaatindeyiz.”

 

Meddah hikayeciliğinin kökeni, özellikleri, anlatıldığı mekanlar ve anlatanların hakkında araştırma ve inceleme yapacaklara kaynaklık yapacak özelliğe sahip “Meddah ve Gerçekçi Halk Hikayeleri” önemli bir eser.

Meddah ve Gerçekçi Halk Hikayeleri / Yayınevi: Doğu Kütüphanesi / Sayfa Sayısı:304 / Yayın / Tarihi: 08.09.2021 / Baskı: 1 / ISBN: 9786052127438 /

                                                                                               Mahmut Erdemir

Bu haber toplam 376 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim