• İstanbul 15 °C
  • Ankara 16 °C

Mehmet Nuri Yardım: ​Savaş ve edebiyat

Mehmet Nuri Yardım: ​Savaş ve edebiyat
Herkes nefesini tutmuş ‘Üçüncü Dünya Harbi’nin başlama ihtimalini düşünüyor. Altı aydan beri çoğu bebek, çocuk ve kadınların hunharca katledildiği bir soykırım yanı başımızda, Filistin’de uygulanıyor.

 Dünyanın egemen güçleri, zalimlerin yanında saf tutmuş. Büyük çoğunluk ise sesini çıkarmıyor. Etrafa kahrolasıca puslu bir hava hâkim. Barbar Siyonistler, her gün pervasızca cinayet işliyor. İnsanlık düşmanı olan emperyalist Beşli Çete (İsrail, ABD, İngiltere, Fransa ve Almanya) bütün insanların huzurunu kaçırıyor. Bu tehlikeye karşı Türk dünyası, İslam âlemi ve hür dünya birlik olmak zorunda!

Bugünlerde çok değerli bir kitap okudum. Prof. Dr. İnci Enginün’ün Savaş ve Edebiyat isimli eseri, Dergâh Yayınları’ndan okuyuculara ulaştı. Şükürler olsun ki, mümtaz hocalarım oldu. İnci Hoca’ya talebe olma talihine erişenlerdenim. Edebiyatımızı bir bütün olarak gören ve bize de gösteren Hocamızın imzasının bulunduğu külliyat, bir bakıma muhtasar bir ‘Türk Edebiyatı Tarihi’dir. Geniş ufuk, derinlikli bakış ve objektif yaklaşım bizi kaynaklarımıza taşıyor.

“Mütareke’ye Kadar İki Meşrutiyet Dönemi” alt başlığını taşıyan eser, yazarımızın muhtelif zamanlarda ve yerlerde neşredilmiş makalelerinden oluşuyor. “II. Meşrutiyet birbirinden farklı fikir tartışmalarının da yaşandığı bir dönemdir. Köklü olmayan demokrasi tecrübesi ve particilik ülkenin en can yakıcı özelliğidir. Bu dönemin önemli konusu savaştır. Hem cephe hem de cephe gerisindeki yıkıntılar edebiyatçılarımızın işledikleri en önde gelen konudur.” diyen Enginün, devam ediyor: “Kitaba ad olan Savaş ve Edebiyat bu devrenin belirleyici özellikleridir. Savaş, millî birliği şart koştuğu gibi ister istemez öğretici, kahramanlığın övgüsü olan yazıları da ister.”

Önsöz’le birlikte “İkinci Meşrutiyet’in Hatırlattıklarından” başlıklı muhtevalı makale, eseri okurken nasıl zengin bir fikir ve his coğrafyasına açılacağımızın müjdesini veriyor. Her makale, bizi farklı dünyalara, öte iklimlere kanatlandırıyor. “Türk Edebiyatında Zirve Şahsiyetler” iddialı bir başlık sanılabilir. Âdeta yüce dağlar arasında dolaşacağımızın işaretini veriyor.

Devamı: https://www.milatgazetesi.com/yazarlar/savas-ve-edebiyat--4771/

Bu haber toplam 154 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim