• İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C

Mehmet Sürmeli: Cedelleşme sebebiyle sapıtanlar…

Mehmet Sürmeli: Cedelleşme sebebiyle sapıtanlar…
Allah Teâlâ’nın ayetleri hakkında usulsüz bir şekilde cedelleşmenin nedeni Mü’min Suresi’nin 56. ayetinde kalplerdeki kibir olarak açıklanmıştır.

Konuyla ilgili olarak Peygamber Efendimiz sallellahu aleyhi ve sellem’in şu ifadesi de oldukça çarpıcıdır: “Bir kavm, içinde bulunduğu hidayetten sonra sapıttı ise bu, mutlaka cedel sebebiyle olmuştur”1 Hadis metinlerinde de geçen “cedel” ve “mira’” kavramları gerginleştirme, münakaşa, mücadele ve atışma anlamlarında kullanılmıştır.

Ayet ve hadislerin bütününden anladığımıza göre, ayetlerle cedelleşmeye girmek, ilahi hükümlerin doğruluğunu tartışmaya açmak, onları ön kabullerle test etmek, sahihliklerini münakaşa etmek veya uygulamama hususunda çok indi görüşler ortaya koyup onların doğruluğundan şüphe ederek ortamı gerginleştirmektir. Veya Kur’an-ı Kerim’in ilahi metin ve mutlak doğruluğunu ilimsiz ve usulsüz bir biçimde tartışmaktır. Oryantalist okumalarını doğrunun tek ölçüsü sayıp Kur’an ve Sünnet’e gâvur mantığıyla yaklaşmaktır. Bunlardan hiçbirisi doğru bir yaklaşım değildir.

İyi bilinmeli

Her şeyden önce şunu bilmek gerekir ki “Kur’an-ı Kerim muttakiler için bir hidayettir.”2 Mü’minlere dosdoğru yol gösterir. İnkârcılar yeterince istifade edemezler. İnsanlar gerçekten iman etmişlerse her meselede Kur’an’a müracaat ederler.Onunla hayata anlam vermemenin sapkınlık olduğunu bilirler.4 Allah Teâlâ’nın emirleri ve yasakları karşısında mü’min erkek ve kadınlar için seçme hakkının olmadığının farkındadırlar.5

Devamı: https://irfandunyamiz.com/cedellesme-sebebiyle-sapitanlar-dr-mehmet-surmeli/

Bu haber toplam 268 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim