• İstanbul 21 °C
  • Ankara 25 °C

Metin Mutanoğlu: Arap Baharı’nın kazananı kim oldu?

Metin Mutanoğlu: Arap Baharı’nın kazananı kim oldu?
2011 yılının ilk günleri Ortadoğu halklarının on yıllardır beklediği değişim için güzel bir başlangıçtı. Tunus’ta başlayan Arap Baharı, demir yumrukla ülkelerini yöneten liderlerin de kapısını çalmaya başlamıştı.

Bölgeyi yakından tanıyanlar olarak gözümüzü Mısır’a çevirmiştik. Zira Arap dünyasının kültürel lideri sayılan Mısır’da yaşanacak bir hareketlenme diğer bölgeleri de peşine takabilecek potansiyele sahipti. Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek 1981 yılından beri ülkeyi yönetiyordu. Bağımsız gözlemcilerin ve insan hakları örgütlerinin eleştirileri altında tam 30 yıl. Tunus’ta Devlet Başkanı Zeynel Abidin Bin Ali’nin ülkeden kaçmasının ardından Mısır’da da benzer bir durum olabilir miydi. İleriki günlerde Mısır farklı bir süreç yaşasa da demokratik dönüşüm bütün partilerin ortaklığıyla gerçekleşti, tabi ne yazık ki devam edemedi.

Arap Baharı’nda demokrasi ve özgürlük isteyen halklar bunun bedelini çok ağır ödedi ve bugün hala ödüyorlar. Şunu söylersek yanılmış olmayız; Arap Baharı hala devam ediyor ve henüz tamamlanmadı. Baksanıza Tunus’ta Cumhurbaşkanı Kays Said, anayasal hakkı gereği askıya aldığı parlamentoyu, bir aylık süre dolmasına rağmen yeniden işler hala getirmiyor. Yeni anayasa referandumu ve seçim bir yıl sonraya atıldı. Libya iç savaşın etkilerini hala atamadı. Orada da aralık ayında yapılması planlanan genel seçim ertelendi. Huzursuzluk ve belirsizlik ülkeyi zor dönemlere itiyor. 

Devamı: https://www.dirilispostasi.com/makale/9184734/metin-mutanoglu/arap-baharinin-kazanani-kim-oldu

Bu haber toplam 223 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim