• İstanbul 27 °C
  • Ankara 25 °C

“Mona Roza”, “Sezai Karakoç Anı Odası’nı gezdi

“Mona Roza”, “Sezai Karakoç Anı Odası’nı gezdi
Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan’ın davetlisi olarak Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi'ne gelen “Mona Roza”, “Sezai Karakoç Anı Odası’nı gezdi.

Sezai Karakoç'un adına Mona Roza şiirini yazdığı Muazzez Akkaya, Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan’ın davetlisi olarak üniversiteyi ziyaret etti.

Üniversite rektörlük binasında oluşturulan, Karakoç’un el yazısı mektupları, okul bilgileri ve fotoğraflarının olduğu Sezai Karakoç Anı Odası’nı da gezen Akkaya, Karakoç, şair Cemal Süreyya gibi kendisinin de bu binada memur olarak çalıştığını, daha sonra ise, 30 yıl boyunca Hazine avukatlığı yaptığını  ifade etti.

-Akkaya; ASBÜ’de hatıralarım canlandı

Akkaya, “Günümüzün önemli şairi ve düşünürü muhterem, merhum Karakoç’un anısının görsel biçimde de yaşatılması amacıyla hazırlanan anı odasının hazırlanması yönünde gösterdiği gayret ve çalışmaları için değerli Rektörümüz Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan’a çok teşekkür ederim. Doğrusu, şimdi anılarım canlandı, duygulandım.” diye konuştu.

adsiz-088.png

Şiir sevenler tarafından severek okunan, ezberlenen “Mona Roza” yaklaşık 70 yıldır gizemini korumuştu. Akkaya, Ankara'da Mülkiye öğrencisi iken kendini uzaktan seven ve ona şiirler yazan Karakoç’la ilgili, o günlere dair şunları söyledi:

“Karakoç’un bana olan ilgisini biliyordum. Ancak okul arkadaşlığımın dışında farklı bir yaklaşım ve diyalogum olmadı. Umut verecek bir davranışta da bulunmadım. Bunda elbette yetişme tarzımın etkisi var. Şiirler yazdığını biliyordum, zaman zaman bana da vermek istediği anlar oluyordu. Bir keresinde tekrar ısrar etmesin diye, kıramadım, aldım ve okudum.”

-Arıcan; Karakoç zihin ve gönül dünyamda yer edinmiş önemli bir yazar

Anı odasını Akkaya’ya gezdiren Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan da yaptığı konuşmada; Türk edebiyatının en sevilen şairleri arasında yer alan Sezai Karakoç benim zihin ve gönül dünyamda yer edinmiş önemli bir yazar ve düşünür. Monna Rosa bile tek başına onun ne kadar büyük bir şair olduğunu gösterir. Bu şiirin yazıldığı değerli hanımefendi Muazzez Akkaya davetimizi kabul ederek bizleri mutlu etti. Kendine teşekkür ediyorum, sağlıklı ömürler diliyorum” diye konuştu.

Muazzez Akkaya anı odası ziyaretinden sonra "Mahrem Şiir: Mona Rosa" isimli kitabın yazarı Emine Öte’ken ile birlikte “Söz ve Yazı ile Yaşamak: ASBÜ Türk Dili ve Edebiyatı II. Öğrenci Sempozyumu” na da katıldı.

Panelin açılışında “Mona Roza” şiirini okuyarak konuşmasına başlayan Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, tarihi binada Sezai Karakoç Salonu’nda Muazzez Akkaya’yı ağırlamaktan büyük bir memnuniyet duyduklarını ifade etti.

ASBÜ Rektör Yardımcıları, Prof. Dr. Münire Kevser BAŞ, Prof. Dr. M. Hakan TÜRKÇAPAR, Prof. Dr. Ali Osman KURT’un da katıldığı programın sonunda Arıcan Muazzez Akkaya’ya, tema olarak tek gülün olduğu ebru tablo hediye etti.

Mahmut Erdemir

adsiz-m-001.png

 

Bu haber toplam 226 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim