Muğla’nın tarihi Arasta sakinleri Arasta’yı anlattı

Muğla’nın tarihi Arasta sakinleri Arasta’yı anlattı
Muğla Arastasının ele alındığı ‘Bellek Mekân Olarak Arasta’ paneli Menteşe Belediyesi Konakaltı Kültür Merkezi salonunda gerçekleştirildi.

MUTSO, Metinbilim Enstitüsü Derneği ve Türkiye Yazarlar Birliği Muğla İl Temsilciliği’nin ortaklaşa düzenledikleri panelin açılışında konuşan MUTSO Başkanı Bülent Karakuş, Arasta’ya verdikleri öneme işaret etti ve arastanın bir kültürel mekân olduğu kadar, ticarî bir mekânda olduğunu belirtti.

Yöneticiliğini Türkiye Yazarlar Birliği Muğla İl Temsilcisi Prof. Dr. Namık Açıkgöz’ün yaptığı panelde 4 konuşmacı arasta ile ilgili sunumlarını yaptı. Panelde ilk sözü Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oktay Yivli, bellek mekânın teorik boyutunu anlattıktan sonra arasta ve benzeri mekânların herkes için bir anı biriktirme mekânları olduğunu ifade etti.

Panelin ikinci konuşmacısı MSKÜ Tarih Bölümü’nden Doç. Dr. Metin Menekşe ise Arasta ve benzeri tarihî mekânların kültür tarihindeki yeri üzerinde dururken, Muğla arastasında yaptıkları alan araştırmasından örnekler verdi. Doç. Dr. Menekşe, arastanın son ustaları olan saraç Osman Kuru, yorgancı, kalaycı, semerci esnaflarının meslekî durumlarını ve arasta ile ilgili görüşlerini aktardı ve değişen ekonomik şartlarda arasta ve benzeri ticaret ve kültür mekânlarının seri üretim karşısında zor duruma düştüklerini ve buna bağlı olarak çıraklık geleneğinin sona erdiğini dile getirdi.

Devamı: https://www.iha.com.tr/mugla-haberleri/muglanin-tarihi-arasta-sakinleri-arastayi-anlatti-45763491

Bu haber toplam 107 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim