• İstanbul 17 °C
  • Ankara 19 °C

Mustafa Armağan: Mustafa Çalık veya bir milliyetçi yakın tarihe nasıl bakar?

Mustafa Armağan: Mustafa Çalık veya bir milliyetçi yakın tarihe nasıl bakar?
Türkiye’de milliyetçi-mukaddesatçı fikir hayatının mümtaz simalarından Mustafa Çalık dün emaneti sahibine teslim etti.

Allah’ın rahmeti üzerine yağsın. 

Böylece son beş altı yıl zarfında peş peşe yaşadığımız kayıplar zincirine yeni bir halka eklenmiş oldu. Ondan önce Hakka yürüyen Durmuş Hocaoğlu, Nevzat Kösoğlu ve Mehmet Niyazi Özdemir bir zincirin halkaları gibi olup Dündar Taşer, Atsız ile Erol Güngör çizgisinin parlak numuneleriydi. 

Mustafa Çalık da İslamiyetle yoğrulmuş Türklüğün, Selçuklu-Osmanlı sentezini Cumhuriyet döneminin kısırlaştırıcı tesirlerinden azade bir zihniyetle ve Batı’daki fikir hayatını da takip ederek ele alan bir milliyetçi yazar ve düşünürdü. 

“Atatürk” tabusuna kıstırılmış, Osmanlı ve İslam düşmanı bir Kemalist-ateist Türkçülükle anlaşması katiyen mümkün olmayan derinlikli bir çizgide yürümekteydi. 

Geniş bir ufuk ve zengin bir kadroyla çıkarmaya başladığı Türkiye Günlüğü dergisi ile Cedit Yayıncılık’ta bastığı kitaplarla (arada Polemik adlı benzeri olmayan bir tartışma dergisi de çıkardığını hatırlıyorum) kendisi olan ama aynı zamanda çağını müdakkikane bir nazarla okuyabilen (ahh Türkçe!) millî bir çizgiyi temsil ediyordu. 

Bu haber toplam 238 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim