• İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C

Mustafa Özcan: Düşük profilli misillemeden sonra yeni aşama!

Mustafa Özcan: Düşük profilli misillemeden sonra yeni aşama!
İran'ın sınırlı onun ötesinde kontrollü haberli ya da bildirimli misillemesinden sonra İsrail- İran kapışması yeni bir aşamaya ve safhaya girdi. İsrail yeniden karşılık vererek tırmandırmaya devam eder mi yoksa kendisini dizginler mi?

 Açıktır ki Amerikalılar sınırlı bir misilleme ile İran'ın gönlünü serinletmesine ses çıkarmadılar. Bu nedenle de İran hem İsrail hem de ABD'yi dize getirdiklerini düşünüyor ya da tribünlere bu yönde mesajlar veriyor. Darbe herkesin de ifade ettiği gibi genel olarak askeri olmaktan öte psikolojik ve stratejik. Beklentilerin altında kalmıştır. İran istediğini elde etse de Netanyahu hepten zararda sayılmaz. Nedeni hasarın sınırlı olmasıdır. İsrail Şam'da tek füzeyle hem de diplomatik mekanda biri general 11 kişiyi öldürmüştür. İran misillemesi ise adeta kurusıkı olmuştur. Yaralananlar yine Arap sokağından. Kayıplar İsrail'den ziyade Araplardan. İran'ın misillemesinin ardından Netanyahu muhaliflerini sokaklardan topladı. Evlerine çekti. Tahran ise yandaşlarını veya destekçi kitlelerini veya bindirilmiş kıtaları sokaklara döktü. İran dost kitleler nezdinde İsrail'i vurarak kredi kazandı ve bir nebze de olsa itibarını geri aldı. Biden'ın olumsuz yaklaşımı nedeniyle belki İsrail İran'a doğrudan karşılık vermeyebilir lakin Suriye'deki İran askeri mevzilerine akınlar düzenlemekten vazgeçecek midir? Bunu bundan sonraki olayların seyri tayin edecektir. Haberli ve bildirimli ve sınırlı da olsa yine de İran'ın İsrail'e vurması ileri bir aşamayı temsil etmektedir. Bu bir karşılık verme veya misilleme olsa da ikinci cephe açma değildir. Dolayısıyla Filistin halkına moral vermekten öte bir yararı bulunmayacaktır. Ürdün ve Nakap Çölünde bazı zayiatlar olmuştur ve hedef olanlar Araplardır. Bu misillemenin gölge darbesi Ürdün'e vurmuştur. Bilindiği gibi İran daha önce Ürdün sınırları içindeki bir Amerikan üssünü yine misilleme maksadıyla vurmuştur. Ürdün göründüğü kadarıyla stratejik tercihini İsrail'den yana yapmıştır. Bu iç dengeleri de zorluyor. Hamas destekçisi Müslüman Kardeşler hareketi ve yandaşları hükümetlerinin bu tutumundan memnun değiller. Homurdanıyorlar. Sözlüde olsa Ürdün rejimiyle Müslüman Kardeşler hareketi arasında bir sürtüşme yaşanmaktadır. İran'ın gölge darbesi bu sürtüşme potansiyelini daha da açığa çıkarabilir. 

Devamı: https://www.fikriyat.com/yazarlar/mustafa-ozcan/2024/04/14/dusuk-profilli-misillemeden-sonra-yeni-asama

Bu haber toplam 124 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim