• İstanbul 16 °C
  • Ankara 19 °C

Mustafa Özcan: Hakkın çilekeş elçileri

Mustafa Özcan: Hakkın çilekeş elçileri
Cahilliğin arazlarından birisi ince düşünmekten mahrumiyet, katılık ve kabalıktır. Hikmetin yurdu ve yaylağı yumuşak ve ince gönüllerdir.

İlahi hikmetin barındığı mekanlar arasında ehli tasavvuf vardır. Bunların meşk ettikleri ilme de 'rekaik ilmi' derler. Konusu adap ve inceliklerdir. Şimdi ise ehli hikmet ve nübüvvet kimi nadanlar tarafından 'cahil' olmakla suçlanıyor. Bunu diyenler ne kadar yakın olursa olsun nübüvvetin ve hikmetin kokusunu bile alamazlar. Peygamberler üzerinden zevzeklik yaparak, eğlenerek ve eğlendirerek sanatlarına değer kattıklarını sanıyorlar. Halbuki, sanatta hikmetin dilimlerinden, parçalarından birisidir. Seyyid Kutub'a göre sanat geniş dairede şeriatın boyutlarından birisidir. Hukuki anlamda şeriat olduğu gibi Seyyid Kutub'a göre kevni/kozmolojik anlamda da şeriat vardır. Belki sünnetullah ve adetullah boyutlarına Seyyid Kutup kevni şeriat demektedir. İslami yönteme uygun fikri ve sanat çalışmaları da geniş şeriat dairesine girer. Buna mukabil rabbani çizgiden taşmış olan sanat anlayışı ise cahiliyeti temsil eder (Mealim Fi't Tarik, Prof. Salah Abdulfettah el Halidi'nin tahkikiyle, s: 171, Daru Ammar, Amman). 

Devamı: https://www.fikriyat.com/yazarlar/mustafa-ozcan/2022/01/26/hakkin-cilekes-elcileri

Bu haber toplam 175 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim