• İstanbul 15 °C
  • Ankara 21 °C

Mustafa Özcan: Üç boyutlu kılıç

Mustafa Özcan: Üç boyutlu kılıç
Kılıç ile İslam bağlantısı noktasında bir sürü istifham var. Kısaca şunu söylemek mümkün: İslam'da kılıç var ama kılıçla kimseyi Müslüman etmek yoktur. Kılıç ikna etmek için değil, dava düşmanlarını caydırmak içindir.

 Kimi tasniflere göre cihat iki kısımdır. Birincisi, 'cihad-ı def/ savunma cihadı'. İkincisi de 'cihad-ı talep/ taarruz cihadıdır'. Cumhuru ulema cihadın savunma cihadı olduğu görüşündedir.

İslamiyet kılıç dini midir? Kılıçla mı yayılmıştır gibi sorular bazen akla geliyor ve hatta sıklıkla soruluyor. Nitekim 16'ncı Benediktus'a göre İslam serapa kılıç dinidir. Kılıçtan başka bir şey getirmemiştir!

Oysa ki İslamiyet'te kılıç vardır ama kılıçla yayılmamıştır. İkna ile yayılmıştır. Manevi çekim gücü ile yayılmıştır. Aksi takdirde durum komünizmin yayılmasına benzerdi. Elbette komünizmin de çağırdığı bir doktrin ve ideolojisi vardır. Bazen kitleler ona boyun eğerler. Ama komünizmi yayılma yolu ve yöntemi devrimdir. Komünist devrimler milyonlarca insanın biçilmesine neden olmuş ve kısa bir sürede de sönmüştür. Komünistlerin insanları teker teker davetleri veya ikna diye bir yöntemleri yoktu. Kitleler arasında daha ziyade kara propaganda vesilesiyle yayılmıştır. Kılıçla olmasa bile kitleleri dipçikle ikna etmiş ve yönetmiştir.

Fikir meydanında yapılan çarpışmaların aracı kılıç değil manevi kılıç veya elmas kılıçlardır. Nitekim Rus edibi Dostoyevski 'yeni savaş araçlarına ihtiyacımız var. Silahları kitaplar, liderleri ve komutanları ise fikir erbabı olmalıdır. Kurbanları ise cehalet ve geriliktir' demiştir. Bediüzzaman da 'muhabbet fedaileriyiz, husumete vaktimiz yok' demiştir. Hasan el Benna ise 'sevgi aracıyla savaşalım' demiştir. Sonuçta hepsi aynı kalıba dökülmektedir. 

Devamı: https://www.fikriyat.com/yazarlar/mustafa-ozcan/2024/03/15/uc-boyutlu-kilic

Bu haber toplam 164 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim