• İstanbul 23 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 27 °C
  • Konya 20 °C
  • Sakarya 23 °C
  • Şanlıurfa 28 °C
  • Trabzon 17 °C
  • Gaziantep 24 °C
  • Bolu 21 °C
  • Bursa 25 °C

Mustafa Özcan'dan: Semender'in sırrı

Mustafa Özcan'dan: Semender'in sırrı
Şah-ı Geylani'nin diriliş nesli için model olarak gösterdiği semenderin sırrını yazanlardan birisi Halis Çelebi. Semenderler hem karada hem de denizde yaşıyorlar. Su semenderleri olduğu gibi kara semenderleri de var.

Geride de en ufak bir eser de kalmıyor. Zira müdahale dışarıdan değil içeriden gerçekleşiyor. Vucut gençliğine dönünce hücreler yenileniyor. Esasen günümüzde organ kaybı konusunda kök hücre tedavisi umut haline gelmiştir. Lakin hâlâ tıp bunu tam olarak uygulama alanına koyabilmiş değil. Pankreas gibi işlevini kaybetmiş, yetersiz hale gelmiş bazı organların yenilenmesi kök hücre tedavisiyle imkan dahili görülüyor. Bununla birlikte hâlâ tıp semenderin seviyesine varabilmiş değil. Hâlâ ayağını veya kollarını kaybeden insanlar protez ayak ve kollarla idare etmeye çalışıyorlar. Elbette sır semenderin yapısında.

Semender üzerinde yapılan deneyimler, bu canlının kalbini 84 gün içinde onardığını gösteriyor. Bunun için vucut kendisini geçmişe doğru yolculuğa salıyor veya çıkarıyor ve buluğ (temyiz) çağından önceki haline dönüyor. Bu da hücreleri yeniliyor ve yenilenen hücreler yeniden organ halini alıyorlar. Aslında ölüm ve hayat Cenab-ı Hakk'ın bir sırrıdır. Bu sırrı merak eden Hazreti İbrahim gibi peygamberlere Allah, parça parça haline getirilen kuşlarla ölümün ve dirilişin sırrını gösteriyor. Meraklarını gideriyor. Yahudiler Hz İsa (as)'ın peygamberliğine delil ve mucize isteyince İsa (as) "Ben çamurdan bir kuş yapar ve ona üflerim. Allah (cc) izni ile o kuş canlanıp uçar" buyurur. Yahudiler bunu yapmasını isteyince İsa (as) çamurdan bir kuş yapıp ona üfler ve kuş Allah'ın izni ile dirilip uçar.

Dirilişle ilgili Hazreti İbrahim Aleyhiselam'ın merakına karşılık Cenab-ı Hak ondan dört kuş almasını ve onları kendisine alıştırmasını sonra parçalara ayırıp her parçayı bir dağa bırakmasını ve sonra da kendisine çağırmasını emreder. Kuşlar dirilerek Hazreti İbrahim'e doğru uçarlar. Ölüm ve diriltme de imtihan içindir. Burada da semender ölümün ve ölümsüzlüğün bir rengi olarak karşımıza çıkıyor. Bununla birlikte her şey kayyumiyet sırrına bağlıdır. Ölümlerin ve dirilmelerin kaynağı o'dur. Yani her şeyin varlığı ona bağlıdır.

20.10.2012 Milli Gazete
Bu haber toplam 697 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Dr. Bilal Güzel04 Mayıs 2026 Pazartesi 11:17
  • “Okuma Bilen Kitap Yazmalı Sanıyordum”04 Mayıs 2026 Pazartesi 10:34
  • TYB’de anlamlı buluşmalar devam ediyor04 Mayıs 2026 Pazartesi 10:24
  • Doç. Dr. Yahya Aydın02 Mayıs 2026 Cumartesi 10:57
  • Hatice Bildirici01 Mayıs 2026 Cuma 10:57
  • Yazar Erdoğan okurlarıyla bir araya geliyor30 Nisan 2026 Perşembe 16:23
  • Eğitim ve iş dünyasından TYB’ye tam destek30 Nisan 2026 Perşembe 16:02
  • Ali Osman Özdemir30 Nisan 2026 Perşembe 13:26
  • ABD/İsrail-İran Savaşı Çalıştayının sonuç bildirgesi açıklandı29 Nisan 2026 Çarşamba 18:05
  • Dr. Yunus Emre Aydınbaş29 Nisan 2026 Çarşamba 11:32
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
    Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim