• İstanbul 14 °C
  • Ankara 18 °C

Mustafa Uçurum: TYB’den Türkiye Kültür ve Sanat Yıllığı 2020

Mustafa Uçurum: TYB’den Türkiye Kültür ve Sanat Yıllığı 2020
O kadar yoğun gündemler yaşıyoruz ki hafızalarımızın tazelenmesine çok sık ihtiyaç duyuyoruz.

Bırakın birkaç yıl öncesini kısa süreli geçmiş zamanlar bile çok çabuk buhar olup uçuyor hayatımızdan. Bir de bugünlerde yaşadığımız ruhsal yoğunluğu düşünecek olursak, yitip giden güzelliklerin farkına varamamamız çok da yadırganmamalı. Tüm dünya büyük bir cenderenin içinde, yaşam mücadelesi veriyor.

Tam da bugünlerde Türkiye Yazarlar Birliği’nin yıllığı Ahmet Fatih Gökdağ’ın editörlüğünde çıkageldi. Gökdağ’ın Sunuş yazısından:

“Dijital dünyanın görünür kolaylıklar sağlamasıyla basılı yayınların önemini kaybedeceği, bu tür hazırlıkların “gereksiz” olduğu/olacağı şeklindeki değerlendirmeler tam karşılık bulmadı. Dağıtım zorluğu bulunan gazeteler dışında geri adım atılmadı. e-kitaplar da beklenen ilgiyi görmedi aksine traj düşüklüğüne rağmen kitap basımı çeşitlenerek çoğalmasını sürdürdü. Bu arada dijital dünyaya da pek güvenilmeyeceği ortaya çıktı. Bununla birlikte bazı belgelere hatta pek çok kıymetli eserin PDF’sine ulaşım kolaylığı görüldü. Sosyal medyadaki paylaşımlar bu imkânları büyük ölçüde destekledi. Ancak telif haklarının takibi, arama motorlarının inisiyatifindeki sitelere/liklere bir müddet sonra ulaşılamaması/kapanması, kayıt altındaki dijital bilgilerin zaman içinde kayboluyor olması basılı kitabın değerinin tükenmeyeceğinin işareti olarak görülmelidir.”

Her başlıkta ayrı bir dünya var

2019 yılının kültür, sanat, fikir dünyasının gelişmelerini, ortaya konan çalışmalarını bizlerle buluşturdu yıllık. Başlıklar şu şekilde sıralanıyor;  

-Ekonomi, Toplum ve Siyasi Hayat,
-İslâm Dünyası
-Dini Hayatımız
-Kültür Hayatımız
-Şiir
-Hikâye
-Roman
-Dil
-Deneme
-Eleştiri
-Mûsiki
-Sinema
-Basın
-Dergiler
-Çocuk Edebiyatı
-Yayıncılık
-Nesillerin Mirası
-TYB'nin 40. Yıl Yayınları
-Olaylar ve İnsanlar

Bu başlıkların hazırlanmasında yazıları ile katkıda bulunan isimler şu şekilde sıralanıyor;

Mustafa Acar, Yunus Şahbaz, Ahmet Varol’, Maksut Yiğitbaş, Vejdi Bilgin, Ali K. Metin, Necip Tosun, Fatıma Ertürk, Necmettin Türinay, Erhan Genç, İbrahim Demirci, Asım Öz, İbrahim Eryiğit, Mehmet Kahraman, Yunus Emre Altuntaş, Mustafa Uçurum, Münir Tireli, Gülcan Tezcan, Tacettin Ural, İbrahim Ulvi Yavuz, Saim Sakaoğlu, M. Ali Köseoğlu, Oğuzhan Yılmaz, Yasin Mahmut Yakar, Hüseyin Akın, İdris Ekinci ve  Mahmut Erdemir.

Yapılan çalışmalar, etkinlikler, yeni projeler, yıl içinde ses getiren haberler, yeni çıkan kitaplar, ödüller, konuya hakim yazarlar tarafından ayrıntılı olarak ele alınmış.

Yıllıktan paylaşımlar yapacağım. Devamı TYB 2020 Yıllığı’nda.

Devamı: https://www.dunyabizim.com/tybden-turkiye-kultur-ve-sanat-yilligi-2020-makale,1730.html

Bu haber toplam 997 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim