• İstanbul 22 °C
  • Ankara 22 °C

Nevzat Kaya'nın dilinden Fuat Sezgin ve Süleymaniye Kütüphanesi

Nevzat Kaya'nın dilinden Fuat Sezgin ve Süleymaniye Kütüphanesi
Uzun süredir yazmıyordum ama bunu yazmalıyım artık diyeceğim bir güzel insanla tanıştım. Cebinde kurşun kalem ve silgi taşıyan bir adamla tanıştım.

Bu sitenin okuyucuları, takipçileri, yazarları eminim benden önce ismini duymuşlardır; biliyorlardır. Bu yazı Nevzat Kaya ile geçen yarım günün tahkiyesidir. Nevzat Kaya Süleymaniye Yazma Eserler Kütüphanesi’nin emektarı, 24 yılının 12 yılı müdür yardımcılığı 12 yılı da müdürlük yaparak geçmiş. Hayatını vermiş, kıymetli yazmalara hayat vermiş, foto filmler, cd’ler, dijital ortama aktarma, sergiler, kütüphane envanterine kazandırılan eserler; Dr. Nevzat Kaya için kütüphanede kaybolmuş ve elbette kütüphanede kendini bulmuş diyebiliriz. Artvin Yusufeli ilçesi Bakırtepe Köyü’nde doğmuş.

Fuat Sezgin’in ilme olan iştiyakı

Nevzat Kaya Hopa’ya Artvin’e gelecekti, bu ziyaretin programını yapmak ve Nevzat Kaya’ya en azından Hopa’da Arhavi’de refakat etme işi bana düşmüştü. Heyecan ve merakla bekledim vakti. İlkin Arhavi İmam Hatip Lisesi’nde öğrencilerle buluştu Nevzat Kaya hoca. İlk kez orada gördüm kendisini, İmam Hatip gençliğine Fuat Sezgin’in fedakârlıklarından dem vuruyor, ‘masada ne kadar çok kalıp ne kadar çok çalışabilirlerse o kadar kıymetli insan olacaklarını’ duyurmaya çalışıyordu. Heyecanla, inançla, Fuat Sezgin’i, Fuat Sezgin’in hayatından süzülenleri sahip çıkacak birileri olsun diye… Israrla, kelimelerini seçerek, haliyle, özenle hazırladığı notlarından kontrol ede ede aktarıyordu. Program bitince ruhları kaplarına sığmayan öğrencilere hocalarından biri ‘Nevzat Kaya hocayı gördüğünüzü unutmayacaksınız, ne kadar şanslı olduğunuzu ilerde hissedeceksiniz’ diye sözü bağladı, ne kadar haklıydı.

Nevzat Kaya hocayı biraz yorduk belki de; iki güne beş yerde konferans ayarlandı. “olur, gelmişken konuşurum” demiş. Sabah Arhavi İmam Hatip Lisesi’nden sonra öğleden hemen sonra Hopa İmam Hatip Lisesi ve saat üçte Hopa’da bulunan Artvin İlahiyat Fakültesi… Ben özür ifade edecek helallik isteyecektim. Daha o ilk programda “Bizim evde iki kelime bulunmaz. Biri keşke, biri de yoruldum kelimesidir” deyince yapmamız gerekenleri sahiplenen ve koşturan Nevzat Kaya’ya hayranlığım daha da arttı, o bahsi hiç açmadım.

Devamı: https://www.dunyabizim.com/nevzat-kaya-nin-dilinden-fuat-sezgin-ve-suleymaniye-kutuphanesi-makale,1076.html

 
Bu haber toplam 1424 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim