• İstanbul 24 °C
  • Ankara 26 °C

Oraz Yağmur Vefat etti

Oraz Yağmur Vefat etti
Türkmen yazar, şair, Oraz Yağmur vefat etti.

Karacaoğlan, Mevlana, Hacı Bektaş Veli, Yunus Emre başta olmak üzere Türk edebiyatının önemli yazarlarını ve eserlerini Türk Dünyasına tanıtmak amacıyla çalışmalar yapan Oraz Yağmur,  2009 yılında Bakü’de gerçekleşen Türkçenin 8. Uluslararası Şiir Şöleninde Türkiye Yazarlar Birliği’nce Hüseyin Cavit adına verilen büyük ödüle layık görülmüştü.

Oraz Yağmur’a Allah’tan rahmet, ailesine, yakınlarına ve edebiyat dünyasına başsağlığı diliyoruz.

                                                                              Türkiye Yazarlar Birliği

 

Oraz Yağmur Kimdir?

Oraz Yağmur 1947 yılında tarihi Merv şehrinin Yolöten (Yolgeçen) ilçesinin Ganlıbaş Köyü’nde doğmuştur. İlkokul, ortaokul ve liseyi Merv’de okudu. Üniversiteyi Aşkabat’ta, Mahdumkulu Üniversitesi’nde bitirdi. Öğrencilik yıllarında kütüphanecilik, traktör şoförlüğü yaptı. Üniversite yıllarında ise ilkokul öğretmeni olarak çalıştı.

Daha sonraki yıllarda devlet memuriyetinde görev aldı. Cumhurbaşkanlığı Sekreterliğine kadar yükseldi. 1989’da yayınladığı “Sisler Dağıldığında” adlı romanını yayınladı İkinci romanı, Türk Dünyasının önde gelen şairlerinden biri olan ünlü Türkmen şairi Mahdumkulu’nu anlatan  “Mahdumkuluname” dir. Üçüncü eseri ise ünlü Türkmen destancısı Gurt Yakup’un hayatını anlatan bir eserdir.

Sovyet döneminde rejimin ideolojisi ile bağdaşmadığı için yasaklanmış olan Karacaoğlan’ın Türkmenistan’da yeniden gündeme gelmesinde 1990 yılında Oraz Yağmur’un “Karacaoğlan’ı Kim Zindandan Çıkarır?” adlı makalesi etkili olmuştur. Yine yazarın 1994’te “Saçların Kara Değil mi?” ve 2007’de “Kumru Seslim Nerdesin?” kitapları Karacaoğlan’ın Türkmenistan’da ve Orta Asya’da yakından tanınmasını sağlamıştır.

Oraz Yağmur’un hazırladığı Mevlana’yı anlatan “Olduğun Gibi Görün”, Yunus Emre’yi tanıtan “Sevelim Sevilelim”, İbrahim Ethem Hazretleri’ni tanıtan bir kitap; ayrıca” Hacı Bektaş Veli”, “Türk Dünyasının Şiir Antolojisi” yayınlanmış çalışmalarıdır.” “Bozkurdun Balaları” adlı eseri ise  Gazi Üniversitesi’nden Prof. Dr. İsmet Yılmaz Çetin’in destekleriyle yayınlanmıştır. Ayrıca Niyazi Yıldırım Gençosmanoğlu’ nun Şiirlerinden Seçmeler” baskıya hazır durumdadır.

Türk Dünyası kültür köprüsünün güçlenmesi için, Aşkabat’ta Mehmet Akif Ersoy, Karacaoğlan, Mevlana, Yunus Emre ve Atatürk adına anma günleri organize etti. Türk şairlerinden başka da şairlerin şiirlerini Türkmen Türkçesine aktardı.

Türk Dünyasına üstün hizmetlerinden dolayı 1999 yılında Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı tarafından liyakat ödülüne layık görülmüştür. 2005 yılında Tarsus Belediyesi’nce beş altınla ödüllendirilmiş, 2008 yılında” Türk Kültürüne Hizmet” ödülüyle, 2009 yılında da “ Türkiye Yazarlar Birliği Büyük Ödülü’yle taltif edilmiştir. Oraz Yağmur dört kız, iki erkek çocuk babasıydı.

Bu haber toplam 1146 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim