• İstanbul 24 °C
  • Ankara 25 °C

Orta Doğu'da yeni satranç

Orta Doğu'da yeni satranç
İsrail’in yüzyıl anlaşmasına destek veren ABD, bu anlaşmayı sürdürebilmek için bölgedeki diğer güçlerini ya da dostlarını da kullanmayı ihmal etmiyor.

İsrail-Birleşik Arap Emirlikleri normalleşme anlaşması, bölgedeki dengeleri alt üst etti. BAE’nin ABD’den F-35 almak istemesi ise İsrail’i kızdırdı. ABD, iki müttefikinden de vazgeçemezken BAE’nin attığı adımları, İsrail’in güvenliğine tehdit olarak algılıyor.

Birleşik Arap Emirlikleri, küçük bir çöl şeyhliğinden, Körfez’de gelişmiş bir ülke konumuna kolay gelmedi. Yaklaşık 60 yıl önce keşfedilen petrolle gün geçtikçe daha da zenginleşen BAE’nin yıllar içinde geçirdiği değişim oldukça fark edilir. Mesela, dünya üzerinde petrol üreten ülkeler arasında hızla yükseldi. Bu petrolden kazandığı para arttıkça ülkenin gelişmişlik seviyesi de doğru orantılı olarak arttı. Hal böyle olunca, pek çok batılı ülke, arsız kukla BAE’nin ardında sıralandı.

İran dengeleri değiştirdi

Bir dönem İngiltere ile yakın temasta olan BAE’nin gelişmesine paralel olarak dostları da değişim gösterdi. 2000’lerden itibaren ABD ile ilişkilerini geliştirmeye başladı. Siyasetten petrole kadar her konuda ABD ile dirsek temasında bulundu.

Devamı: https://www.gzt.com/gercek-hayat/orta-doguda-yeni-satranc-3560227

Bu haber toplam 284 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim