• İstanbul 19 °C
  • Ankara 13 °C

Osman Özbahçe’nin “Çevrimdışı” kitabı çıktı

Osman Özbahçe’nin “Çevrimdışı” kitabı çıktı
Türkiye Yazarlar Birliği’nin eski Genel Başkan Yardımcısı, yazar, şair ve eleştirmen Osman Özbahçe’nin iki eleştiri kitabı peş peşe yayımlandı.

                             

 Ebabil Yayınları arasından çıkan eserlerden “Çevrimdışı” ile başlayalım tanıtmaya.

Özbahçe, kitaba da adını veren ilk bölümde şiire ve edebiyata kendi eleştiri üslubuyla yaklaşıyor. Oldukça sert ama cesurca tenkit ve tekliflerini peş peşe sıralıyor ve şu ifadeler yer veriyor:

“Günümüz şiiri insana benzemeyen bir insanı sürekli güncelliyor. Roman da, hikâye de indirgenebilir. Şiir indirgenemez. Şiir de her zaman indirgemeyi aşan bir yön bulunur. Başta insan konusu olmak üzere şiir de de, roman da hikâyede yaptıklarını yapmaya çalışıyorlar. Günümüz şiiri, şiirin şiir özelliğini yok etmek için yazılıyor sanki. Bu şiire sorulacak hiçbir sorunun cevabı yok. Günümüz şiiri bize ne söylüyor? İnsanı neye çağırıyor? Bize ne anlatıyor? Bu şiirin bize hatırlattığı kelimeler hangileridir? Kelime yok. Kelimesiz şiir. İçeriksiz. Biçimsiz”

Şairlere ve şiirlere yönelik geri besleme kültürünü zenginleştirip kurumsallaştıracak, sistemli, elle tutulur, sağlıklı,  anlamlı, ciddi ve yol gösterici eleştirilerin yapılmadığı bir zamandayız.

Dergicilik ve yayıncılık alanındaki bilgi-deneyim, tecrübesinin yanı sıra; “eleştirmen” yönüyle de edebiyat dünyasının takdirini kazanmış olan Özbahçe; Basmakalıp eleştiri ve önermelerin yerine o bildik, kitabın orta yerinden konuşan tavrıyla; günümüzdeki şiirlerin estetik değeri ile birlikte bugün bize ne anlattıklarını ne hatırlattıklarını edebiyat ve toplum adına ne tür mesajlar verdiklerini sorguluyor.

Yazar kitabında, “Bir Yazar Olarak D. Mehmet Doğan”, “Büyük Eser” başlıkları altında; TYB kurucu ve şeref Başkanı, günümüzün önemli mütefekkiri D. Mehmet Doğan’ın düşünce dünyası, eserleri, dil, edebiyat, tarih konusunda verdiği 50 yıllık mücadeleyi de anlatıyor.

Doğan’ın ilk baskısı 1975 yılında yapılan ve bugün 38. baskıya ulaşan; batılılaşmaya karşı olanlara kaynaklık ve rehberlik eden “Batılılaşma İhaneti” eseriyle ilgili Özbahçe şu değerlendirmeyi yapıyor:

“Türkiye’de Batılılaşma resmi ideolojidir. Cumhuriyet tarihi boyunca doğrudan eleştirilememiştir. Doğan ilk kitabıyla eleştirisini bir meydan okumaya dönüştürmüştür. Cumhuriyet tarihinde resmi ideolojiye karşı ilk defa gerçek bir yükselmiştir.”

“Batılılaşma İhaneti, özümüz İslâm’dır mottosu etrafında örülmüştür. Kitap, ne yapacaksak İslâm’dan kopmadan yapmalıyız düşüncesini tarih temelinde geliştirmektedir. Açık yüreklilikle, Türkiye Cumhuriyeti İslâmi tezlerle kurulmuştur, İstiklâl Harbi İslâmi duyarlılıkla kazanılmıştır, bu milletin özü de, biçimi de İslâm’dır, diyen bir kitaptır.” 

Eserin tanıtım metninde içeriğe ilişkin okuyuculara verilen mesaj ise şöyle: “Çevrimdışı, Edebiyatsız Edebiyatın eleştirisidir. Sistemden çıkma önerisidir. Bu öneri, edebiyatı, vitrin üstünlüğüyle konuşan plâstik eleştirmenlere, klişe ürünü yüzeysel değerlendirmelere bırakma değildir. Günümüz edebiyatını kaplayan Edebiyatsız Edebiyat, gerçek edebiyatı iptal davasıdır. Edebiyat dergilerinde sağlam şiirin önemi gittikçe azalmaktadır. Standardı bozan şiir çevrimdışı yapılmaktadır. Çevrimdışı çirkin ördek sendromu değildir. Edebiyatın ortamı edebiyattır. Ortam sağlam şairdir. Sistemi kuran da, yıkan da şairdir. Şiire başkasının gücü yetmez.”

“Sorun: ortadaki sistemin edebiyatın içini boşaltmasıdır. Standardı aşanın cezalandırılmasıdır. Çevrimdışı, Osman Özbahçe'nin Hüseyin Cöntürk, İsmet Özel, D. Mehmet Doğan, Nuri Pakdil, Hüseyin Su ve Necip Tosun üzerine yazdığı yazılardan oluşmaktadır. Dijital Topluluklar başlıklı yazı yeni okul önerilerini eleştirmektedir. Hüseyin Su ve Necip Tosun yazıları, kıymetli hikâyecilerimizin hikâye kronolojileriyle bütünlenmektedir. Çevrimdışı, gerçek edebiyata çağrıdır. Çevrimdışı Edebiyat işin özünü, sağlamını, gerçeğini aramak ve savunmaktır.”

Şiir üzerine konuşmak, yazmak, eleştirmek elbette şiir bilgisi ve yetkinliğinin yanı sıra cesaret ve özveri de gerektirir. İşte, Osman Özbahçe “Çevrimdışı” kitabında eleştirilerinin de eleştirileceğini bile bile bu eseri kaleme almış.

Duygunun, bilginin ve sezginin harmanlandığı şiirin ne kadar önemli olduğunu hepimiz biliriz. Umarım ve dilerim ki; insanın ruhunu etkileyen sözlerin yazarlarına ve eserlerine yönelik bu tenkit ve teklifler şiirimizi kanatlandırmaya, biçim ve içerik olarak zenginleştirmeye vesile olur.

Çevrimdışı / Osman Özbahçe / Ebabil Yayıncılık / Yayın Tarihi: 09.05.2022 / Sayfa Sayısı: 224 / ISBN: 9786257470193

                                                                                                              Mahmut Erdemir

Bu haber toplam 519 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim