• İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

Pakistanlı Yazara Almanya’da Verilen Edebiyat Ödülü Filistin Halkına Destek Verdiği Gerekçesiyle İptal Edildi

Pakistanlı Yazara Almanya’da Verilen Edebiyat Ödülü Filistin Halkına Destek Verdiği Gerekçesiyle İptal Edildi
Almanya’da her yıl Nobel Ödüllü Nelly Sachs adına verilen edebiyat ödülünün kazananı bu yıl Pakistan asıllı İngiliz yazar Kamile Shamsie olarak ilan edilmişti.

Ancak daha sonra yazarın İsrail Hükümetine karşı kültürel boykot hareketinin içinde olması nedeniyle ödülün iptal edildiği duyuruldu. Sachs ödülü, her yıl Dortmund Kent Meclisi tarafından “Hoşgörü, sorumluluk ve barış yanlısı “ yazarlara veriliyor.

Kent Konseyi sözcüsü, “ödüle karar verildiği zaman jüri üyelerinin, Kamila Shamsie’nin İsrail Hükümetine karşı kültürel boykot hareketinin içinde olduğundan haberdar olmadığını” belirtti.

Filistin halkına destek veren ve İsrail hükümetinin işgal politikalarını eleştiren ünlü edebiyatçı Kamila Shamsie, ödülün iptal edilmesi kararı üzerine şunları ifade etti: “Filistin halkını desteklememle bu ödülü almam arasında bir çelişki olmadığı aşikardır. Ödülün ilan edilmesi ile İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun uluslararası hukuka aykırı bir şekilde İşgal Altındaki Batı Şeria’nın üçte birini ilhak edeceği iddiası aynı zamana denk geldi.

Bu açıklamanın ardından iki Filistinli delikanlı İsrail güçleri tarafından öldürüldü. Ödül jürisi, benim İsrail hükümetine baskı yapılması amacını güden ve şiddet içermeyen boykot hareketini desteklemem nedeniyle ödül kararını geri çekti. Bir jüri heyetinin baskıya boyun eğerek ifade özgürlüğü hakkını kullanan bir yazardan bu ödülü geri alması muazzam üzüntü verici.”

İZDİHAM

Kaynak: globalvillagespace.com

Bu haber toplam 613 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim