• İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C

Prof. Dr. Arıcan: Ahîliğin değerlerini yeniden keşfetmemiz gerekir

Prof. Dr. Arıcan: Ahîliğin değerlerini yeniden keşfetmemiz gerekir
Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, TV5 televizyonunda gerçekleştirilen “Ahîlik Şûrası” hakkında bilgiler verdi.

Yekpa Ahmet’in hazırlayıp sunduğu ve canlı olarak yayınlanan programda konuşan Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, “Ahilik Şurası"nın Türkiye Yazarlar Birliği, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi, Hamilik Okulu Vakfı, OSTİM Teknik Üniversitesi, Ortadoğu Sanayi ve Ticaret Merkezi işbirliği ile “Ahî Şerafeddin’in Aziz hatırasına”, “Her Gün Yeniden Kurulur Birlik 21. Yüzyılda Yiğitlik, Ahîlik ve Dirlik” alt başlığında gerçekleştirdiklerini belirtti.

Ahilik dünya sistemini değiştiren bir modeldir

Arıcan yaptığı konuşmada; “Ankara Ahîler eliyle Türk ve Müslüman mührü vurulmuş bir şehrimiz. Ankara’nın her bir taşında her bir toprağında bir Ahîlik izi vardır. Bizim bu şurada derdimiz şuydu; biz geleceği ahilikle nasıl bir bağ  kurabiliriz. Çünkü Ahilik dünya sistemini değiştiren bir modeldir. İnsanı yaşatmayı insanlığı yaşatmayı hedefleyen Ahilik; Çok özgün bir model. Hayatın içerisinde var olarak üretim yaparak yenilik yaparak bunu uyguluyor. İnsanı inşa ediyor.” dedi.

Ahîce bir dayanışma gösterdik

Şûra fikrinin nasıl oluştuğuna dair bir soruyu da Genel başkan şöyle cevaplandırdı:

“OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın bir Ahî, Türkiye Yazarlar Birliği Kurucu ve şeref Başkanı D. Mehmet Doğan’da fikir dünyamızın düşünce îdünyamızın Ahisi. Bu değerli şahsiyetlerin işaret ettikleri hedefe Ahice bir iş birliği ve dayanışmayla yürüdük. Daha önce örneği olmayan bu şûra ortaya çıktı. Ahiliğin ışında günümüzün meselelerini konuştuk. Görüldü ki; Anadolu’da XIII. yüzyıldan sonra ortaya çıkan, İslam coğrafyasında yüzyıllarca uygulanarak kökleşmiş ve derin etkiler meydana getirmiş, birçok İslam ülkesinde benimsenip yayılan, barındırdığı değerler manzumesiyle bugün yalnızca bu toprakların insanına değil; tüm insanlığa barış ve kardeşlik mesajları veren Ahîliğin değerlerini yeniden keşfetmemiz gerekir.”

Şûra amacına ulaştı

Konuşmasında “Ahiliğin temel prensibinin birlik, dirlik, üretim ve adilce paylaşım” olduğunu vurgulayan Genel Başkan Arıcan, dünyanın yaşadığı krizde Ahiliğin ülkemiz, Türk Dünyası ve tüm insanlık için bir kurtuluş modeli olabileceğini vurguladı.

 “Ahî Şerafeddin’in Aziz hatırasına” ithafen üç günde, yedi oturumda tamamlanan şûranın sonuç bildirisinin iş birliğini gerçekleştiren kurumların başkan ve yöneticileri ile birlikte açıklandığını belirten Arıcan sözlerini şöyle sürdürdü: “Amacına ulaşan bir şûra oldu. 41 maddelik bir sonuç bildirisi de hazırladık ve kamuoyuna açıklamak için de şûranın ruhuna yakışır yer olarak da “Ahî Şerafeddin’ camiini tercih ettik. Babası Ahi Hüsamettin’in başlatıp Ahi Şerafettin’in tamamladığı bu camide, en önemli sembol mekanda  sonuç bildirisini açıkladık.”

2--alintisi.png3--alintisi.png

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bu haber toplam 276 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim