Prof. Dr. İdris Nebi Uysal: Özbekistan’ın Parlayan Yıldızı: ALFRAGANUS ÜNİVERSİTESİ

Prof. Dr. İdris Nebi Uysal: Özbekistan’ın Parlayan Yıldızı: ALFRAGANUS ÜNİVERSİTESİ

Özbekistan Türk-İslam dünyasının önemli devletlerinden biri. Kazakistan, Afganistan, Türkmenistan, Kırgızistan ve Tacikistan ile komşu olan ülke; “poyitaht” Taşkent’ten başka Semerkant, Buhara, Nemengan, Endican gibi büyük ve önemli şehirlere sahip. Ülke sınırları içinde kalan Fergana, Ürgenç, Tirmiz, Hokand, Hive gibi kültür merkezleri de sosyokültürel özellikleriyle ülkenin taşıdığı tarihî ve stratejik konumun baş aktörleri arasında yer alıyor.

Özbekistan, sahip olduğu değerlerle Türk ve İslam âleminin kalbi olarak anılmayı fazlasıyla hak eden bir ülke. Büyük Türk hükümdarı Emir Timur, bu coğrafyanın dünyaya takdim ettiği bir lider. Yalnızca Çağatay edebiyatının değil umumi Türk edebiyatının da güçlü kalemleri arasında sayılan Ali Şir Nevayi, Hüseyin Baykara, Ebulgazi Bahadır Han, Babür Şah gibi şahsiyetler de bu toprakların içinden çıkmış. Keza ilmî faaliyetleriyle bölgeyi bir bilim merkezi hâline getiren Uluğ Bey ve Ali Kuşçu ile yüzlerce bilim adamı aynı iklimde yetişmiş. Buhara doğumlu büyük hadis âlimi İmam Buhari, Semerkantlı müfessir ve fakih İmam Maturidî, Nakşi gelenekte altın silsilenin birer halkasını teşkil eden Emir Külal, Bahaüddin Nakşibend ve onların rahle-i tedrisinden geçen pek çok gönül eri, Özbekistan’ın hem değerleri hem de manevi sahipleri arasında yer alıyor.

Halkının büyük çoğunluğu Sünni Müslüman olan ve tarihî İpek Yolu’nun durak noktaları arasında bulunan Özbekistan, hem sahip olduğu zengin yer altı kaynaklarıyla hem yukarıda sayılan hususiyetleriyle her zaman Rusya’nın özel olarak ilgilendiği bir saha olmuş. Bu ilginin günümüzde Amerika, Fransa, İtalya gibi ülkeleri de içine alarak genişlediği görülüyor.

Özbekistan 20 Haziran 1990’da egemenliğini, 1 Eylül 1991'de bağımsızlığını ilan etmiş. Çok köklü bir devlet geleneğine sahip olan ülke, bağımsızlığını elde ettikten sonra gelişmiş devletlerle ekonomik ilişkiler kurmuş. Münasebetlerin gelişmesine bağlı olarak zamanla ülkede çok sayıda üniversite açılmış. Bugün başkent Taşkent’te bir kısmı Sovyetler döneminden kalma, bir kısmı yeni çok sayıda üniversite bulunuyor. 2022’de kurulan Alfraganus Üniversitesi bunlardan biri. Üniversite, adında bu coğrafyanın yetiştirdiği büyük bir âlimin hatırasını yaşatıyor.

Devamı: https://www.karamangundem.com/ozbekistanin-parlayan-yildizi-alfraganus-universitesi

Bu haber toplam 195 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim