• İstanbul 15 °C
  • Ankara 15 °C

Prof. Dr. İdris Nebi Uysal: Şiir, Türkçe ve Erdoğan sözlüğü

Prof. Dr. İdris Nebi Uysal: Şiir, Türkçe ve Erdoğan sözlüğü
100. yılını idrak ettiğimiz Türkiye Cumhuriyeti’ne damga vuran liderlerden biri Recep Tayyip Erdoğan’dır. Elbette, bu bapta herkesin aklına başka isimler de gelecektir.

Gazi Mustafa Kemal’den başka Adnan Menderes, Turgut Özal, Necmettin Erbakan bir çırpıda sayılabilecek kişilerdir. Hepsinin memlekete mühim hizmetleri olmuştur. Lakin Sayın Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevine başladığı 27 Mart 1994’ten yakın tekrar seçilip Cumhurbaşkanı olarak yemin ettiği 3 Haziran 2023 tarihine kadar ortaya koyduğu vizyon, gerçekleştirdiği icraat ve kazandığı başarılarla temayüz etmiştir. Peki, sayın Erdoğan’ı anlatan yahut tanıtan bir sözlük hazırlansa bu eserdeki kelime ve kavramlar neler olmalıdır?

KUTSALLAR VE MEKÂNLAR

Kuşkusuz, böyle bir lügatte Sayın Erdoğan’ı anlatan, onun karakteristiklerini yansıtan, hayatında yer edinmiş mühim şahsiyetleri, hadiseleri, şehirleri vb. bir araya getiren pek çok kelime bulunacaktır. Yine Sayın Cumhurbaşkanının duygu ve düşünce dünyasına yön veren kavramlar, tahsil hayatı, hocaları, başucu kitapları, hissiyatına tercüman olan mısralar, ilgi duyduğu konular, uğraşıları “Erdoğan Sözlüğü”nün temel maddeleri arasında yer alacaktır.

Mesela İslamiyet, onun peygamberi Hz. Muhammet ve mukaddes kitabı Kur’an-ı Kerim, üzerinde yaşadığımız Türkiye böyle bir sözlüğün olmazsa olmaz maddeleri arasındadır. Peygamberler şehri Kudüs, eserde mutlaka kendine yer bulacaktır. Keza memleketi Rize, doğup büyüdüğü Kasımpaşa semti, kendisine başbakanlık yolunu açan Siirt, millete hizmet yolunda bir başlangıç noktası mesabesindeki İstanbul da sözlüğün öncelikli maddelerinden olacaktır.

Her mümin kulun önünde zorlu bir sınav kâğıdı gibi duran Filistin ve bilge lider Aliya İzzetbegoviç’in emaneti Bosna Hersek ülke; siyasete atıldığı Beyoğlu ilçesi bir akademi; dört ay on gün tutuklu kaldığı Pınarhisar cezaevi bir medrese, esaretten kurtuluşuna vesile olduğu Ayasofya bir mabet, aile kabristanının bulunduğu Karacaahmet bir huzur ve dua mahalli olarak bu lügate değer katacaktır.

ŞAHSİYETİNE YÖN VEREN İSİMLER

Şahsiyetine yön veren kişiler olarak Necip Fazıl, Mehmet Akif, Necmettin Erbakan, hemen her toplantıda mısralarını terennüm ettiği Sezai Karakoç, ilham kaynağı olarak sıkça andığı Fatih Sultan Mehmet, birçok projesini hayata geçirme bahtiyarlığına eriştiği Sultan II. Abdülhamit, hayat arkadaşı Emine Erdoğan, ailesinden ve arkadaş çevresinden daha birçok kimse sözlüğü renklendirecektir.

Aktif görevlerde bulunduğu Millî Selamet ve Refah Partisi ile kurucusu olduğu AK Parti, sözlükte bulunması gereken maddelerdendir. Spor ve onun en popüler şubesi olan futbol, tuttuğu takım Fenerbahçe sözlüğe girecektir.

Devamı: https://www.yenisafak.com/dusunce-gunlugu/siir-turkce-ve-erdogan-sozlugu-4551835

Bu haber toplam 101 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim