• İstanbul 17 °C
  • Ankara 26 °C

Prof.Dr.İsmail Çakır: Boş Yapmak-Kafa Açmak vs Ünsiyet-Rikkat

Prof.Dr.İsmail Çakır: Boş Yapmak-Kafa Açmak vs Ünsiyet-Rikkat
Türk Dil Kurumu'nun çevrimiçi sözlüğünde kafa ile ilgili tam 99 tane deyim, atasözü veya kalıp söz yer alıyor. Bunların arasında, gençlerin günlük hayatta sıklıkla kullandığı Kafa Açmak yok.

Ankara Valiliği koordinatörlüğünde yürütülen ve Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Türkiye Yazarlar Birliği ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi iş birliği ile devam eden Bilge Yazarlar Projesi kapsamında düzenlenen bir panelde yazar adayları ve tüm katılımcılara üç değerli yazar Necip Tosun, Sadık Yalsızuçanlar ve Mustafa Çiftçi yazarlık yolunda alınması gereken yollar hakkında bilgi ve tecrübelerini paylaştı. Hepsi birbirinden değerli görüş ve önerileri olan yazarlarımızın söyledikleri oldukça değerliydi. Yapmış oldukları tespitler ve öneriler sadece yazar olmak isteyenlere değil herkes için ders veren ve ders çıkarılacak kalitedeydi. Her birini de dikkatlice dinleyip önemli birçok konuya kafa yormam gerektiğini düşünerek notlarım arasına aldım. Bu panelde gerçekleşen konuşmalarda dikkatimi çeken ve aklımda kalan ifadeler yazıma başlık olarak verdiğim gençlerin çok kullandığı ve hiç kullanmadığı kavramlar olmuştur. Yazar Mustafa Çiftçi'nin amacı ve solanda yer alan dinleyici ve özellikle de genç yazar adaylarından beklentisi anlatılanların iyice kafalarına girmesine yardımcı olmaktı.

Türkçemizin boş kullanımı

Yozgat'tan Ankara'ya önemli protokol üyelerinin ve özellikle de yazar adayı genç kitlenin karşısına çıkıp konuşma yapacağını oğluna söylediğinde ondan nelerden bahsetmesinin uygun olacağını öğrenmek istemiş. Yazar Mustafa Çiftçi oğlunun "Baba boş yapma, kafa açma yeter" diye babasına iki öğüt verdiğini nüktedan bir şekilde aktardı. Mustafa Çiftçi yazar olarak bunun ne anlama geldiğini çok iyi bilmekte ancak burada genç dinleyicilerin günlük hayatta Türkçemizi ne kadar boş kullandıklarını ifade etmek amacıyla bu konuya dikkat çekmek istemişti. Buna karşılık olarak da ben sizi tanıyorum bakalım siz de dilimizi tanıyor musunuz dercesine kendilerinden rikkat ve ünsiyet kelimelerinin anlamlarını araştırmalarını istedi. Aslında gençlerden bu iki kelimeyi içselleştirip bu kelimelerin sahip olduğu değerlere kafa patlatmalarını istemişti.

Devamı: https://www.star.com.tr/acik-gorus/bos-yapmak-kafa-acmak-vs-unsiyet-rikkat-haber-1832679/

Bu haber toplam 207 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim