• İstanbul 20 °C
  • Ankara 25 °C

Prof. Dr. İsmail Şahin: İsrail neden durdurulamıyor?

Prof. Dr. İsmail Şahin: İsrail neden durdurulamıyor?

Son yüzyılın en tartışmalı ve karmaşık konularından birisi, İsrail’in varlığı ve etkisi. Bilindiği üzere, İsrail’in kuruluşu, 1948 yılında Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilen bölgesel bir planla gerçekleşti. Alınan karar, Filistinliler ve Araplar arasında büyük bir hoşnutsuzluğa neden olunca, Arap-İsrail çatışması başladı ve bu çatışma günümüze kadar uzadı. 

Filistinli Müslümanların asırlardır yaşadıkları topraklar, ABD etkisindeki Birleşmiş Milletler’in aldığı oldubitti bir kararla, ellerinden alınarak Yahudilere verildi. 20. yüzyılın en büyük haksızlıklarından biriydi bu! Haksızlıkla kurulan İsrail, yine gayrimeşru bir şekilde topraklarını genişletmeye devam ediyor.

İsrail neden bu kadar güçlü? İsrail’in gücü, Siyonizmin kökleri ve bu ideolojinin küresel sahnedeki gücüyle ilgili. İsrail’in neden durdurulamadığı, sadece bir ulus-devletin sahip olduğu askeri güçle değil, aynı zamanda Siyonizm ideolojisinin derin tarihi ve siyasi bağlarıyla açıklanabilir.

Siyonizm’in kurduğu siyasi, ekonomik ve dini bağlar, Batı’nın ve özellikle ABD’nin İsrail’e olan stratejik ve askeri desteğinin koşulsuz devamını sağlayan en önemli faktör. Geçen haftaki yazımızda da vurguladığımız üzere Siyonizm, Avrupa ve ABD’deki Yahudi lobileri aracılığıyla dünya siyasetinde büyük bir etkiye sahip. 

Her ne kadar Siyonist lobiler ve bunlarla sıkı bağları olan hükümetler, örgütler, siyasetçiler ve diğer aktörler her konuda birbirleriyle tam bir mutabakat içerisinde olmasalar da İsrail’e yardım konusunda ve özellikle de kayıtsız şartsız destek verilmesi hususunda tam bir görüş birliği içerisindedirler. Dolayısıyla bu durum, İsrail’in bölgesel güç dengelerini etkilemesine ve dünya politikasında önemli bir rol oynamasına olanak tanıyor.

İsrail’in bir diğer gücü, dünya ölçeğinde sağladığı toplumsal ve ideolojik destektir. Siyonistler akademi, kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle geliştirdikleri ilişkiler yoluyla Yahudi halkının tarih boyunca yaşadığı acıların ve soykırımların unutulmamasını sağlamış ve bu sayede İsrail’e duyulan bağlılığı güçlendirmiştir. 

Devamı: https://www.herkesduysun.com/yazarlar/prof-dr-ismail-sahin-108/israil-neden-durdurulamiyor-649

 

Bu haber toplam 272 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim