• İstanbul 15 °C
  • Ankara 14 °C

Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan: Depremlerin öznesi de, nesnesi de insan

Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan: Depremlerin öznesi de, nesnesi de insan
Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü ve Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremlerle ilgili "Depremlerin öznesi de insan, nesnesi de insan" dedi.


DOĞAL İŞLEYİŞ ZATEN GERÇEKLEŞİYOR AMA BUNA UYMAYAN BİZLERİZ

Bu depremlerin özneside insan, nesneside insan. Doğal işleyiş zaten gerçekleşiyor ama buna uymayan biz. Yerleşim yerlerimizi doğru yerlere yapamadığımız için o yıkımları yaşıyoruz. 7 şiddetinde ki bir sarsıntıya dağlar dayanmıyor, zeminler kayıyor. 2 katlı yapılara baktığınız zaman doru yapıldıysa yıkılmıyor hasar alıyor ama yıkılmıyor. Doğal afet olmaz. Afet doğal olana uygun davranmadığımız zaman ortaya çıkan yıkımdır. Biz dere yatağını imara açıyoruz. Islah ettik diyoruz. eski yağmurlar yağmıyor diyoruz. Ama ne oluyor günün birinde bir yağmur yağıyor o dere taşıyor önüne geleni söküp atıyor. Denizi dolduruyoruz mekan elde etmeye çalışoyruz. YER KÜRE ERGENLİKTEN YETİŞKİNLİĞE DOĞRU GİDİYOR Artık yer küre ergenlikten yetişkinliğe doğru gidiyor. Dünyamız yaş alıyor. O da bir değişim ve dönüşüm yaşıyor. Bunu adımız soyadımız gibi bilip doğru dersleri çıkarıp doğru politikaları hayata geçirmeliyiz. İnsan ne yapıyor bir şehir oluşturuyor bunun sonunda buna maruz kalan yine insan. Biz kendi koyduğumuz kaidelerin yada tedbirsizliklerin bedelini ödüyoruz. İnsanların kararını aldığı yapı denetimleri, inşaa süreçlerini insanlar olarak biz oluşturuyoruz, bunun mağduriyetini de biz yaşıyoruz. MEVZUATLARIMIZ AHLAKA UYGUN OLMALI Mevzuata uygun ama ahlaka uygun değil. Mevzuatlarımız ahlaka uygun olmalı. Şehirleri inşaa etmeden, evleri inşaa etmeden şu zihinlerimizi ve gönüllerimizi inşaa etmemiz lazım. 1755 Lizbon depremi sonrasında Toplum sözleşmesi kitabı ile bildiğimiz Jan Jak Russo diyor ki ova yere 7-8 katlı ev yaparsanız olacağı bu diyor. O zaman şehri buna göre inşaa edeceğiz. Bir tedbir alıyorlar, kural kaide geliştiriyorlar. Avrupanın şehirlerinde neden böyle bir sistematiğin olduğunu büyük yıkım oluşturanLizbon depremine bakarak anlamamız lazım. Bizim güçlü bir devletimiz var, kadim bir kültürümüz var, bilim insanlarımız var. Ankara'nın yerleşimine bakın. Yerleşim yerleri zemini daha sert yerler. Bunlar aslında tecrübeyle yapılmış yerler. Bugün artık bilim var, jeoloji bilimimiz var. Artık uzman görüşleri alarak, raporlar alarak bu zemin etütleri deglere edilmeli. 

Devamı: https://www.redaktorhaber.com/haber/prof-dr-musa-kazim-arican-depremlerin-oznesi-de-nesnesi-de-insan-20336

Bu haber toplam 256 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim