• İstanbul 25 °C
  • Ankara 23 °C

Prof. Dr. Mustafa Kurt "Kültür ve Edebiyatımızdan" Programında konuşacak

Prof. Dr. Mustafa Kurt "Kültür ve Edebiyatımızdan" Programında konuşacak
Türkiye Yazarlar Birliği Kırşehir Temsilcisi Doç. Dr. Maksut Yiğitbaş’ın yönettiği “Kültür ve Edebiyatımızdan” programının konuğu Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kurt olacak.

Programda “Bir Yazı Ustası: Ahmet Hamdi Tanpınar” üzerinde durulacak.

Türkiye Yazarlar Birliği'nin youtube kanalından canlı yayınlanacak program 24 Mayıs 2024 Cuma günü saat 20.30'da başlayacak.

youtube.com/@TYB1978

Prof. Dr. Mustafa Kurt

Balıkesir-Bigadiç'in Turfullar köyünde doğdu. 1993'te girdiği Gazi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Bölümünü 1997'de bitirdi, hemen ardından aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsünde Yeni Türk Edebiyatı alanında yılında yüksek lisans eğitimine başladı. İlhan Tarus’un Hayatı ve Eserleri Üzerine Monografik Bir Çalışma (2001) adlı teziyle yüksek lisansını, 2007'de de 1950 Sonrası Türk Edebiyatında Varoluşçu Felsefeden Etkilenen Yazarların Romanlarında Yapı, Tema ve Anlatma başlıklı teziyle doktorasını tamamladı. On beş yıl Gazi Üniversitesinde Türk Dili okutmanı olarak çalıştı. Gazi Eğitim Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Bölümünde öğretim üyesi olarak çalışmaktadır.

Yazarın “İmzalı Kitaplara Bir Mersiye” adlı ilk öyküsü 1998 yılında E dergisinde yayımlandı. Son Duvar, E, Hece, Edebiyat Güncesi, Kül-Öykü, Varlık, Kitap-lık ve Kurgan-Edebiyat gibi dergilerde öykü ve yazıları yayımlandı. Ayrıca Turkish Studies, Türk Yurdu, Gazi-Türkiyat, Türklük Bilimi Araştırmaları Dergisi gibi akademik dergilerde edebiyat üzerine makaleleriyle yer aldı. Sokaklarda Seksekler adlı ilk öykü kitabı 2002 yılında Stüdyo İmge Yayınları tarafından basıldı. Öykülerinde kurguya önem veren, yer yer metaforlarla yüklü, ince duyarlılıklarla örülü sembolist bir dil kullanan yazarın hafif bir melankoli içeren bu öyküleri modern kentte yaşayan bireyin sıkıntılarını, varoluş sancılarını ve yalnızlığını anlatır. Mustafa Kurt’un edebiyatın reklam dünyası ile ilişkisinden, yazarın yaratıcılık serüvenine, edebiyat mahfillerinden popüler kültürün edebiyata olan etkisine kadar geniş bir konu yelpazesi olan ve “edebiyatın günümüzdeki sorunlarını” değerlendiren deneme yazılarını topladığı Anlamı Aramak-Edebiyat Üzerine Denemeler (Kurgan-Edebiyat Yayınları, Ankara) adlı kitabı 2012'de yayımladı. Yazar; Ahmet Hamdi Tanpınar’dan Turgut Uyar’a, Yahya Kemal’den Ayfer Tunç’a çeşitli şairler ve yazarlar üzerine roman, hikâye, şiir türü bağlamında inceleme ve eleştiri yazılarını 2012 yılında Mürekkebin İzinde-Edebiyat Yazıları (Kurgan-Edebiyat Yayınları, Ankara) adlı kitabında topladı. Yine 2012'deCelâl Nuri İleri'nin Romanları ve Celâl Nuri İleri’nin Romanları Üzerine Bir İnceleme (Kurgan-Edebiyat Yayınları) adlı araştırma-inceleme kitapları yayımlandı. 2015'te Süleyman Nazif’in Mehmed Âkif (Cümle Yayınları) adlı eserini çevrimyazı ve sadeleştirme olarak yayıma hazırladı. Çağdaş Türk Şiirinde Modernizmin İmgeleri adlı kitabı, Türkiye Yazarlar Birliğince "edebî tenkit" alanında ödüle layık görüldü.

Bu haber toplam 477 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim