• İstanbul 0 °C
  • Ankara -1 °C
  • İzmir 1 °C
  • Konya -3 °C
  • Sakarya 2 °C
  • Şanlıurfa -1 °C
  • Trabzon 5 °C
  • Gaziantep -1 °C
  • Bolu -3 °C
  • Bursa 1 °C

Prof. Dr. Mustafa Tekin: İslam Düşüncesinde Düalizm

Prof. Dr. Mustafa Tekin: İslam Düşüncesinde Düalizm

Müslüman toplumların ortaya koymuş olduğu teori ve pratiklerin, bugünün insanlık sorunlarına bir cevap oluşturup oluşturmadığı tartışma konularından birisidir. Bir kere İslam dünyasında devam eden sömürge koşulları, Batı’nın hegemonyası müslümanların muvazenesini bozmuş görünmektedir. Varolan potansiyellerinin dağınıklığı anlıksal ihtiyaçların giderilmesini sürekli öncelemektedir.

Bilindiği üzere müslüman toplumlar birkaç yüzyıldır modernleşme süreci ile etkileşim içindedirler. Modernite gerek militer güçleriyle gerekse gündelik hayat pratikleriyle müslüman toplumlarda dönüşümler oluşturacak etkiler bırakmıştır. Öyle ki bir yandan aktarılan pratiklerin zorladığı hayat tarzı diğer yandan yüzyılların içinden süzülüp gelen ve toplumsal DNA’nın belirlemiş olduğu kodlar arasında bir gerilim meydana gelmektedir. Bu gerilimin ortaya çıkardığı sonuçlardan birisi de teori ile pratikler arasındaki uyumsuzluk ve muvazenesizliktir.

Devamı: https://www.milatgazetesi.com/islam-dusuncesinde-dualizm

Bu haber toplam 107 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim