• İstanbul 15 °C
  • Ankara 20 °C

Salâhi Dede'nin bestelerinin bir sırrı var!

Salâhi Dede'nin bestelerinin bir sırrı var!
Zâkirbaşı ve bestekâr Salâhî Dede bestelerinin sırrını şöyle açıklıyor: “Ben hiçbir besteyi, beste yapayım diye yapmadım. Önce zikri yapar onun üstüne besteyi yaparım. Zikre oturmayan ilahi benim için ilahi değil."

Kitabevi geçmiş yıllarda çok güzel bir kitap çıkarmış: Doğumunun 99. Yıldönümü hâtırasına Zâkirbaşı-Kıyam Reisi- Bestekâr Salâhî Dede / Salâhaddîn Demirtaş Hayâtı ve Eserleri. Bu kaynak eseri yayına hazırlayan isim Zeki Altun Hayâtı ve Eserleri ismiyle kitaplaştırılan yüksek lisans tezinin sahibi Cumhur Enes Ergür.

Kitabın önsözü, Türk Tasavvuf Musîkîsi ve Folklorunu Araştırma ve Yaşatma Vakfı Başkanı Ömer Tuğrul İnançer tarafından kaleme alınmış. Cumhur Enes Ergür’in, tarikat ayinleri ve zikir çeşitleri hakkında doyurucu giriş yazısının ardından Salâhî Dede’nin hayatı ve bestakârlığı hakkında iki bölüme yer verilmiş.

Kitabın en zevkli bölümü

Kitabın en zevkli bölümlerinden biri Ömer Tuğrul İnançer, Muzaffer Ergür, Ahmet Özhan, Mustafa Tahralı, Muhittin Serin, Cüneyd Kosal, Ahmet Hatipoğlu, Yusuf Ömürlü gibi Salâhî Dede’ye mülaki olmuş, onunla aynı meclislerde musiki icra etmiş, onun zâkirbaşı olduğu meydanda zikre iştirak etmiş isimlerle yapılan kısa söyleşiler. Kaliteli baskısı olmamakla beraber kitapta yer alan fotoğraflar da hayli ilginç. Bir yandan Karagümrük Cerrahî tekkesinden simalarla diğer taraftan Rifaî silsilesinin meşk meclisleri, iftihaller ve aile fotoğrafları… Fotoğraflarda kimler yok ki! Muzaffer Ozak Efendi, Safer Dal Efendi, Ali Bilici, Albay Salâhaddîn Gürer, Kâzım Büyükaksoy, Hattat Nâfiz Bey, Şeyh Nazmi Geylan Efendi, Aka Gündüz Kutbay, Mithat Baharî Efendi, Hüseyin Top, Cahit Gözkan, Sadeddîn Heper, Hafız Kemal Tezergil, Mustafa Tahralı… Müthiş bir albüm.

Devamı: https://www.dunyabizim.com/muzik/salhi-dede-nin-bestelerinin-bir-sirri-var-h7942.html

Bu haber toplam 1776 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim