• İstanbul 23 °C
  • Ankara 18 °C

Şehir Defteri’nin Mehmet Âkif Ersoy ve İstiklal Marşı Özel Sayısı Çıktı

Şehir Defteri’nin Mehmet Âkif Ersoy ve İstiklal Marşı Özel Sayısı Çıktı
Çorum Belediyesi’nin Kültür - Sanat - Edebiyat Dergisi “Şehir Defteri” ek olarak “Mehmet Âkif Ersoy ve İstiklal Marşı” özel sayısı ile çıktı.

Çorum Belediyesi Adına İmtiyaz Sahipliğini Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim AŞGIN’ın yaptığı dergide Turhan CANDAN Genel Yayın Yönetmeni, İsmail YAĞBAT’da Yazı İşleri Sorumlusu olarak görev yapıyor. Yayına hazırlayanlar ise: Mahmut Yabacıoğlu, Halit Yıldırım, Hüseyin Kır, Mehmet Okumuş Ve Nilüfer Aşkın.

Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile 2021 yılının 'Mehmet Akif ve İstiklal Marşı Yılı' olarak kutlanması nedeniyle; üç ayda bir yayımlanan ve şehre dair önemli araştırma, makale ve değerlendirmelerin bulunduğu “Şehir Defteri’nin özel sayı ile çıktı.

“Allah Bu Millete Bir Daha İstiklal Marşı Yazdırmasın” kapak yazısı ile çıkan özel sayı, Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın’ın Başkan’dan yazısı ile başlıyor.

Aşgın yazısında şu ifadelere yer veriyor:

“Mehmet Akif, sadece şair kişiliğiyle değil; vatan sevgisi, dini kişiliği, felsefi kimliği, edebî şahsiyeti, hatipliği ve hocalığıyla da tarihimizin en büyük çınarlarından olmuştur. Hep halkın ve hakkın sesi olmuştur. Vatana ve millete adanmış bir hayat, şerefle geleceğe ışık tutan bir kalem, dilinden ve kaleminden haktan başka bir şey çıkmayan bir dava adamıdır. Kurtuluş savaşımızın verildiği yıllarda taşıdığı bütün vasıflarıyla onurlu mücadelenin bizatihi içinde olmuş ve kurtuluş savaşımızda üstün gayretler sarf etmiştir. Bütün bunların sonunda ise; “Allah bir daha bu millete İstiklal Marşı yazdırmasın.” diye duada bulunduğu İstiklal Marşı’yla kurtuluş savaşına son noktayı koymuştur. Büyük zorluklarla kazanılmış bağımsızlık mücadelesinin abidevi ifadesi olan İstiklâl Marşı’nın Milli Marş olarak kabul edilişinin 100. yıl dönümü münasebetiyle 2021 yılı “Mehmet Akif Ersoy ve İstiklâl Marşı Yılı” olarak kabul edilmiştir.”

“Biz de Çorum Belediyesi olarak Akif’in fikir dünyamıza, edebiyatımıza,  vicdanımıza kazandırdıklarını gelecek nesillere aktarmak amacıyla genç kardeşlerimizin katılımıyla “Mehmet Akif’e Mektup” konulu ödüllü kompozisyon yarışması düzenledik. Akif’i daha iyi anlayabilmek ve anlatabilmek için kahramanlık türküleri eşliğinde Mehmet Akif ve İstiklâl Marşı konulu söyleşi gerçekleştirdik. Türk Milletinin zaferlerini, yüceliğini, bağımsızlığını ve kutsallığını en güzel duygularla anlatan, milli birlik ve bütünlüğümüzün simgesi olan İstiklâl Marşımızın 100. yıldönümünde şehrimizdeki diğer kurumlar ile birlikte, hemşerilerimizin de katılımıyla “100. Yılda 100 Kişi İle İstiklâl Marşı Klibi” ve “İstiklâl Marşı Doğa Yürüyüşü” etkinliklerimizi gerçekleştirdik.”

Genel Yayın Yönetmeni Turhan CANDAN’da yazısında Mehmet Âkif Ersoy ve İstiklal Marşı’nın önemine dair değerlendirmelerde bulunmuş.

 

 

Mehmet Âkif Ersoy ve İstiklal Marşı” özel sayısına katkıda bulunan isimler ve konu başlıkları:

Ayşe Yaz: Mehmet Akif Ersoy,

Dr. Mahmut Şener: İstiklâl Marşı’nın Kabulü (12 Mart 1921),

Halit Yıldırım: İstiklâl Marşı, İstikbal Manifestosudur!

Bir Sohbet: Röportaj: Halit Yıldırım: Mustafa Özçelik İle İstiklâl Marşı Üzerine,

On Yazardan İstiklâl Marşımızın On Kıtasının Tahlili

Halit Yıldırım: Lâ Tahzen!

Prof. Dr. Yavuz Bayram: Nazlı Hilal

Ethem Erdoğan: Tam Bağımsızlık Manifestosu

Prof. Dr. Suat Kıyak: Kurtuluşun Manevî Temeli: İman

Nuray Alper: İstiklâlin Beşinci Durağında…

Mustafa Uçurum: Şehitler Yurdu Vatan

Murat Ertaş: Vatan Gökte Kurulur Yere İner Yurt Olur

Mehmet Pektaş: Mabetleşen Vatan

Zeynep Sati Yalçın : Şehidin Duası

Nihat Örs: Sonsuzluk Mührü

Mehmet Okumuş: Marşın İstiklâli

Prof. Dr. Özer Şenödeyici: İstiklâl Marşı Ve Açıklaması

Dr. Fazıl Özden: İstiklâl Marşında Geçen Bazı Kelimeler İçin Canlı Sözlük Çalışması

 

İletişim Adresi

sehirdefteri@hotmail.com

                                                                                                 Mahmut Erdemir

Bu haber toplam 509 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim