• İstanbul 15 °C
  • Ankara 16 °C

‘Serhat Düşünceleri’ Kitabı Yayınlandı

‘Serhat Düşünceleri’ Kitabı Yayınlandı
Yazar Yasin Şen’in yeni kitabı “Serhat Düşünceleri” Sonçağ Kültür yayınları arasından çıktı.

Osmanlı kültür ve edebiyatına ilişkin yaptığı araştırmaları ile tanınan Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Şen’in, Divan edebiyatı, Osmanlı tasavvuf düşüncesi ve Halk edebiyatı alanlarında yayınlanmış çok sayıda makalesi de var.

 “İnsanın, Toprağın, Vatanın Ufkuna Dair Denemeler ve Gezi Notları” alt başlığı ile yayınlanan “Serhat Düşünceleri” üç bölümden oluşuyor.

 “Kalem Tecrübeleri, Arayış, Her Bahar Yapraklarını Devşiren Bahar, Bir Mâzi Firârisi, Divâne Rüşdi Efendiye Mektup, Rüya Güzellemesi, Tahayyül, Hiçliğe Yakın, Geceye Dair, Kafdağı’nın Öteki Yüzü, Kün Vakti” yazıları birinci bölümde yer alıyor.

İkinci bölümün başlığı ise “Taşa Toprağa Selam Söyle”

Kelime oyunları yapmadan, okuyucuyu sıkmadan, karşısında biri var da konuşuyormuş rahatlığı ile yazılmış eserin bu bölümde yer alan yazılan başlıkları; “Tapduk Emre Makamı ve Emre Gölü, Şehr-i Aziz ve Ahmet Yüksel Özemre, Türkü Bereketi, Beyaz Adam Neyi Satın Almak İstiyor?, Çocuk ve Ramazan, Taşa Toprağa Selam Söyle, Ev Dediğin Evrendir, Kiraz Ağacı, Babaannem.”  

Üçüncü ve son bölüm olan “Serhat Düşünceleri” gezi yazılarından oluşuyor.

Yazar Yasin Şen’in yurtdışı seyahatindeki izlenimlerini anlattığı bu bölümdeki konu başlıkları ise şöyle sıralanıyor; “Augsburg, Augsburg’da Bir Otel Odası, Katedral’deki Osmanlı Sancağı, Türklerin Gurbeti Türkçenin de Gurbeti, Her şehir Bir Tarih Mahşeri, Viyana’da Ceddin Deden Marşı, Basel’de Trafik polisleri, Avrupa’da İnsanlar, Sözün Nihayeti.”

Şen, kitabı yazma amacına ilişkin olarak da, eserin arka sayfasında şu değerlendirmede bulunuyor:

“Her şey, kendi dünyasında sınırsız bir derinliğe, çeşitliliğe ve özgünlüğe sahip… İç âleminde derinleşen bir insan “mertebe” diyebileceğimiz bir kavramla karşılaşır. Ne yaparsak yapalım, nasıl yaşarsak yaşayalım bu, hayata baktığımız mertebenin değişmesinden başka bir şey değildir. İş böyle olunca eşya ve olaylar karşısında göstereceğimiz reaksiyon sınırsız bir çeşitlilik göstermektedir. Bir başkası için hiçbir şey ifade etmeyen şeyler, başka birini zaptedilmesi mümkün olmayan hislerin ve düşüncelerin içine düşürülebilir. İşte bunu dizginleyebilmek de yine insanın kendisiyle ne kadar barışık olduğuna bağlıdır. Bu yazılar bir bakıma benim kendimle barışmaya çalıştığım zamanların ve içimde bir mağma gibi akıp duran fikir ve duyguların yazıya aksedebilmiş şekilleridir. Elbette burada yazmak istediğim hâlde yazamadığım, ifade edemediğim pek çok şey var. Fakat, Serhat Düşünceleri’nde kendi içimde yaşadığım ve neredeyse hiç kimsenin haberdar olmadığı kaynaşmayı, dalgalanmaları, çatışmaları ve kendimle hesaplaşmalarımı bulacaksınız.”

Serhat Düşünceleri / Yasin Şen / Sonçağ Kültür Yayınları / Aralık 2019 / 112 sayfa / ISBN: 978-625-7000-19-2

 

Yasin Şen’in Eserleri

1. Sohbet Medeniyeti -Türk Sohbet Kültürü Üzerine Bir Araştırma- (Erdem Yayınları, İstanbul 2016),  2. Nehcî Seyyid Mustafa Halvetî, Cihângîr’de Bir Aşk ve İrfân Ocağı Hasan Burhâneddin Cihângîrî ve Menâkıbnâmesi (Haz.: M. Tatcı’yla birlikte, H Yayınları, İstanbul 2016), 3. İbrâhîm Has Halvetî, Erenler Kitabı -Tezkiretü’l-Hâs- (Haz.: M. Tatcı ve M. Yıldız’la birlikte, H Yayınları, İstanbul 2017), 4. Al Elma Kızıl Elma -Afyonkarahisar/İhsaniye’den Halk Edebiyatı ve Halk Kültürü Derlemeleri (Haz.: E. Yüksel’le birlikte, H Yayınları İstanbul 2018),  5. Seyyah Olayım Bir Zaman -Türk Seyahat Kültürünün İzinde- (H Yayınları, İstanbul 2019), 6. Akan Sular Ömrün Olsun -Gerede’den Halk Kültürü Derlemeleri- (Ankara 2019), 7. Serhat Düşünceleri -İnsanın Vatanın, Toprağın Ufkuna Dâir Denemeler ve Gezi Notları-, Son Çağ Yayınları, Ankara 2020.

                                                                                                                        Mahmut Erdemir

Bu haber toplam 1878 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim