• İstanbul 17 °C
  • Ankara 16 °C

Şervan Gökhan: Güvenilir Gıda ve Toplum Sağlığı

Şervan Gökhan: Güvenilir Gıda ve Toplum Sağlığı

Henry Kissinger’a atfedilen (kendisinin söylemediğine dair söylemler de var) ve günümüzde anonim hale gelen “Petrolü kontrol ederseniz ülkeleri, gıdayı kontrol ederseniz insanlığı yönetirsiniz” cümlesi insanlık için gıdanın ihtiyaçlar hiyerarşisindeki yerini göstermesi açısından önemli bir tanımlamadır. Tarih boyunca, çoğu medeniyet gıda kıtlığı ve bunun sonucunda ortaya çıkan sosyal ve ekonomik sorunlar nedeniyle çökmüştür. Günümüzde ise bazı toplumlarda gıdaya erişim kısıtlı iken birçok toplumda aşırı gıda tüketimi ve israf göze çarpmaktadır. Genel olarak kimyasal ve katkı maddeleriyle dolu olan bu aşırı gıda tüketimi, beslenmenin sağlıklı olduğu anlamını taşımamaktadır. Bununla beraber güvenilir gıda tüketiminin sağlanamamasının, toplum sağlığı açısından global ölçekte tarih boyunca insanlığın karşı karşıya kaldığı en ciddi tehditlerden bir tanesi olduğunu yazımızda irdelemeye çalışacağız. 

Güvenilir Gıda Nedir?

Dünya Sağlık Örgütü, güvenilir gıdayı zararlı mikroorganizmalar, kimyasal madde ve yabancı cisim barındırmayan, tüketildiğinde sağlığa zarar vermeyen ve insan vücuduna zararlı olabilecek mikroorganizmaları içermeyen gıdalar olarak tanımlamaktadır. Başka bir tanımda ise gıdaların üretim, işleme, taşıma, depolama aşamalarında insan ve toplum sağlığını tehdit etmeyen şartların sağlanması olarak ifade edilmiştir.

İnsanlar yaşamları boyunca daha sağlıklı ve iyi şartlarda hayatlarını devam ettirebilmek için çaba sarf etmektedir. Yaşanılan çevre ve çalışma koşulları, barınma ihtiyaçlarının sağlanması, alınan eğitim, tüketilen gıdalar,ülkelerin sistemi gibi birçok sosyal değişken insanlarla beraber toplumların refah, sağlık ve güvenliğini etkilemektedir. Bu değişkenlerin olumlu olması insanların sağlık ve huzur içinde bir yaşam sürmelerini sağlarken, olumsuz değişkenler ise insanlar için yaşamın daha fazla zorlaşmasına neden olmaktave başta sağlıklı olma hali olmak üzere bireylerin tüm dengesini negatif yönde etkilemektedir. Bu değişkenler içerisinde beslenme olmazsa olmaz bir konumda olup gıda ve gıdaya ulaşma sadece insanlar için değil aynı zamanda yeryüzündeki diğer tüm canlıların da yaşamını sürdürebilmesi için en başta gelen temel gereksinimdir. 

Devamı: https://www.perspektif.online/guvenilir-gida-ve-toplum-sagligi/

Bu haber toplam 95 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim