• İstanbul 16 °C
  • Ankara 25 °C

Sessiz Pandemi: Kronik Hastalıklar

Sessiz Pandemi: Kronik Hastalıklar
ŞERVAN GÖKHAN

Fiziksel aktivite düşüşü, endüstriyel beslenme ve sağlıksız yaş alma üçlüsü kronik hastalıkların ana nedenlerini oluşturmaktadır. Bu nedenlerin ortadan kaldırılabilmesi bugünden yarına söz konusu olmadığı gibi devasa endüstrilerin karşısında politika oluşturup aynı zamanda insanların davranış kalıplarını değiştirmek oldukça zor görünmektedir. Ancak ne kadar zor olursa olsun politika yapıcıların bu konuda net bir şekilde kamu sağlığı lehine toplum ile beraber daha fazla adım atması gerekmektedir.

Sağlık sistemleri, toplum sağlığını koruma ve iyileştirme amacıyla oluşturulmuş karmaşık yapılar olarak kabul edilir. Sağlık ihtiyaçlarına yönelik uygulamaları hayata geçirmek, hastalıkların tedavi edilmesini sağlamak, sağlıklı bireysel ve toplumsal yaşam için koruyucu sağlık hizmeti sunmak gibi önemli görevleri üstlenen sağlık sistemleri günümüzde giderek artan bir şekilde kronik hastalıkların neden olduğu büyük yük altında ezilmektedir. 

 

Kronik hastalıklar, son yıllarda dünya genelinde gündemi meşgul eden ve birçok ülkenin sağlık ve sosyal güvenlik sistemlerinin karşı karşıya kaldığı ciddi bir sorundur. 19’uncu yüzyılın başlarından itibaren düzenli bir şekilde artan ortalama yaşam süresi ve gelişmiş ülkelerde azalan doğum oranları ile ortaya çıkan demografik değişimler, özellikle bu ülkeler başta olmak üzere dünya genelinde toplum yaşlanması ve kronik hastalıkların temel nedenini oluşturmaktadır. Hastalıklara yol açan mikropların keşfi sonrasında hijyenin ne kadar önemli olduğunun anlaşılması ve antibiyotiklerin bulunması, yaşam sürelerini artıran en önemli nedenlerden bir tanesini oluşturmuştur. Buna ek olarak son yüzyılda yaşanan tıbbi gelişmeler ve insanların sağlık sistemlerine ulaşımının kolaylaşması ise yaşam sürelerinin artışı ile paralel seyretmiştir. 

Devamı: https://www.perspektif.online/sessiz-pandemi-kronik-hastaliklar/

Bu haber toplam 104 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim