• İstanbul 13 °C
  • Ankara 10 °C

Sibel Öztaş: İNSANSI ROBOT SOPHİA NEDEN KADIN?

Sibel Öztaş: İNSANSI ROBOT SOPHİA NEDEN KADIN?
Yeryüzünün en çok merak uyandıran, en çok konuşulan konusunun “kadın” olduğu gerçeği su götürmez bir tartışma konusu. Kadın ve kadının toplumsal yaşam içerisindeki konumu benim de dikkatimi çeken bir durum.

Özellikle son günlerde yeniden gündeme gelen “Şahsiyet Dizisi” üzerinden kadının kamusal alanda ki yerini anlatmaya yönelik olarak yaptığım akademik bir çalışma olan Yüksek Lisans tezim, yine Lisans dönemlerimde Nietzsche ve Kadın metaforlarına yönelik olarak yazdığım ve yakın zamanda makale haline getirmeye çabalayacağım çalışmam, aslında temelde “Kadın” konusunu algılama çabamı destekliyor gibi görünüyor. Elbette yaşadığımız yüzyıl itibari ile sadece kadın konusu değil, yapılan son çalışmalarla birlikte “Yapay Zekâ” konusunun da kadın alanıyla iç içe geçtiğini ifade etmem gerekli. Bu noktadan hareketle sizlerle bu hafta son yıllarda gündemimizde yer alan ve dünyada “Sophia” olarak adlandırılan ilk gerçekçi insansı robotun düşün dünyasındaki karşılığını kendimce yorumlamaya çabalayacağım.

Son yıllarda yapay zekâ ve denk geldiği pek çok alanda yaşanan sarsıcı gelişimlerin araştırma yapmayı, anlamayı ve sorgulamayı bir yaşam biçimi haline getirmeye çabalayan pek çok kişinin ilgisini çektiğini düşünüyorum. İnsanların ve diğer canlıların davranış biçimlerinden etkilenerek sistemsel bir modelleme yöntemi olan yapay zekâ kafaları karıştırmaya devam ediyor. Özellikle yapay zekâyı oluşturan kişilerin insansı robotlara neden kadınsı özellikler atfetmesi tartışmalı bir konu. Bu yönelim mevcut kemikleşmiş cinsiyet algılarını yeniden gözler önüne sererek yapı söküm mü yapmak istiyor ya da bu durumu sadece masumiyetten öteye gitmeyen bir yaklaşım olarak mı değerlendirmek gerekiyor işte bunları bilemiyoruz. Burada dikkat çekmeye çalıştığım nokta, insansı robotların neden kadın cinsiyetinden etkilenmiş olması.

Yapay zekânın epey bir zaman önceki örneklerinden biri olan “Siri’nin” kadın sesi üzerinden konuşlanması kanımca seslere olan tepkimenin, kadın sesine daha olumlu bir eğilim sergilediği şeklinde. Zaten bu alanda yaşanan gelişmelerle birlikte Siri’nin kadın ve erkek seslerine farklı türde sesler de eklendi. Bu durum artık yapay zekâ da ilerlemenin çeşitlilik içererek daha geniş alanlara yayılmasını sağladı gibi görünüyor. Yine yakın zamanda Sophia’ya Suudi Arabistan’da vatandaşlık verildiğini de haberlerden öğrenmiştik. Bu durumun kadının kamusal alanda ki konumunun tartışıldığı bir coğrafya da yer alması düşündürücü bir başka ana başlık gibi duruyor. Neden Suudi Arabistan, neden kadın, neden vatandaşlık, Sophia bir vatandaş olarak hangi haklara sahip olacak? gibi daha pek çok konu, alanın uzmanları tarafından hâlâ tartışılmaya devam ediyor.

Devamı: https://www.gunisigigazetesi.net/makale/18929992/sibel-oztas/insansi-robot-sophia-neden-kadin

Bu haber toplam 378 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim