• İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C

Sibel Öztaş: PANAPTİKON ?

Sibel Öztaş: PANAPTİKON ?
Demokrasi ile yönetilen ülkelerde vatandaşın can ve mal güvenliğini korumak devletlerin asli görevleri arasında yer almakta.

Bu bağlamda özellikle son yirmi yıldır ülkeler üzerinde iç ve dış güvenlik önlemlerinin en üst seviyede yer alması mecburi hale geldiği için bu alanda yapılan çalışmaların günden güne arttığını artık rahatça gözlemler olduk. Bu konuyla ilintili olarak hani şu sürekli olarak dile getirilen Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisi kanımca kısmen yapı söküme uğrasa da dünya üzerinde güvenlik önlemleri temelde en fazla konuşulan ana başlıklar arasında yer alıyor.

Maalesef yaşadığımız düzen içerisinde “gözetim(panaptikon)” temel de devletler özel de ise bizler için denetim mekanizmalarını canlı tutabilmek adına daha da önemli bir hale geldi. Gözetimi sadece bir güvenlik alanı olarak zihninizde inşa etmeyin. Gözetim artık toplumun her alanın da varlığını sürdürmeye devam eden bir “gerçek”. Evimizden çıkıp işimize, okulumuza, sosyalleşmeye, alışveriş yapmaya giderken kaç tane kameranın bizleri “gözetlediğinin” artık farkında bile değiliz, yani aslında gözetim bir varlık, ancak biz bu varlığın ne kadar bilincindeyiz bu ayrı bir tartışma başlığı.

Devamı: https://www.gunisigigazetesi.net/makale/19140008/sibel-oztas/panaptikon

Bu haber toplam 462 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim