• İstanbul 16 °C
  • Ankara 24 °C

Şiddetin kategorize edilmesi sorunu çözmüyor

Şiddetin kategorize edilmesi sorunu çözmüyor
"Şiddeti cinsiyet ideolojisi ve asabiyetinden kurtarmak gerekmektedir çünkü insanın erkek ve kadın oluşu sonradan kazanılan bir durum değildir. Bu yüzden sorun varsa bu insana yaklaşım sorunudur."

Şiddeti doğuran nedenlerle mücadele etmenin şiddetin çözümü kadar önemli olduğunu belirten uzmanlar, şiddetin kategorize edilmesinin sorunun çözümüne katkısını farklı bakış açılarıyla ele alıyor.

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi İnsan Ve Toplum Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Orçan ve avukat Betül Altınsoy, AA muhabirine, şiddetle mücadelede yapılan sınıflandırma ve bunun çözüme katkısı hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Orçan, yapılan her ayrımcılığın başka bir ayrımcılığı tetiklediğini, şiddet konusunda kadın ve erkek ayrımının buna benzer sonuçlar doğurduğunu belirterek, şiddeti azaltmanın yolunun her iki cinsiyete de sorumluluk yüklemekle aşılabileceğini söyledi.

Şiddetin cinsiyetlere göre ayrılmasının erkeğe yapılan şiddeti meşru hale getirebileceğine dikkati çeken Orçan, "Kime, hangi toplumda, hangi çağda ve zamanda yapılırsa yapılsın, şiddet şiddettir ve tehlikelidir." değerlendirmesinde bulundu.

Orçan, şiddetin kadın erkek şeklinde ayrılmasının nedeninin toplumdaki insana bakışın sorunlu olmasından kaynaklandığını dile getirerek, Orta Çağ'da yanlış inançtan dolayı erkek egemen yaklaşım söz konusuyken modern zamanda da insanların kategorize edilerek ayrımcılığa maruz kaldığını aktardı.

Şiddete bir kimlik ve damgalama yapmadan sadece şiddet olarak bakmak gerektiğinin altını çizen Orçan, "Şiddeti cinsiyet ideolojisi ve asabiyetinden kurtarmak gerekmektedir çünkü insanın erkek ve kadın oluşu sonradan kazanılan bir durum değildir. Bu yüzden sorun varsa bu insana yaklaşım sorunudur." ifadesini kullandı.

"Ötekileştirmenin en uç noktası şiddette cinsiyet ayrımcılığıdır"

Devamı: https://www.aa.com.tr/tr/ayrimcilikhatti/ayrimcilik/siddetin-kadin-erkek-seklinde-kategorize-edilmesinin-sorunun-cozumune-katkisi-tartisiliyor/1815462

Bu haber toplam 221 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim